Ilość: 12 sztuk
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 6 dag margaryny
- 2 duże jajka
- około 4 szklanki mąki wrocławskiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 5 cebul
- kilka plasterków boczku, sera, można też kiełbasy
- przyprawy: sól, zioła do pizzy lub prowansalskie, papryka mielona
- olej
Przygotowanie:
Do lekko podgrzanego mleka dodajemy cukier, pokruszone drożdże i 1 szklankę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie kroimy cebulę w talarki, solimy, paprykujemy i podsmażamy na rozgrzanym oleju na zloty kolor. Farsz odstawiamy do wystygnięcia. Następnie do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól, stopioną, przestudzoną margarynę i roztrzepane 1 całe jajko + żółtko (białko pozostawiamy). Wszystko dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto nie może przyklejać się do rąk (w razie potrzeby dosypać mąki).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 12 części, formujemy kulki i rozpłaszczamy je na okrągłe placki. Następnie rozkładamy wcześniej podsmażoną cebulkę, plasterki boczku i sera, (można też kiełbasę, będą dwa rodzaje). Całość posypujemy przyprawami do pizzy lub innymi ziołami np. prowansalskimi.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 12 części, formujemy kulki i rozpłaszczamy je na okrągłe placki. Następnie rozkładamy wcześniej podsmażoną cebulkę, plasterki boczku i sera, (można też kiełbasę, będą dwa rodzaje). Całość posypujemy przyprawami do pizzy lub innymi ziołami np. prowansalskimi.
Pieczemy w temp. 170 st. do momentu, aż się zarumienią (około 20 min).
Smacznego!
Ależ apetycznie wyglądają :)) i takie małe ,, poręczne,, są bardzo fajne...
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)
Wyglądają bardzo smacznie, małe nie oznacza gorsze wręcz przeciwnie :D
OdpowiedzUsuńsuper przepis :D na pewno wyprubuje ;) a co do boczku, to moze byc ten z "Bez E" od kani? :)
OdpowiedzUsuńMałe jest piękne :):) i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńChyba za dużo margaryny w przepisie- 60 dkg- to na pewno nie 1/4 kostki:-)
OdpowiedzUsuńjutro robie takie pyszności, mam nadzieje że mi wyjdzie
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Apetycznie się prezentują.
OdpowiedzUsuń