Świderki z czosnkiem niedźwiedzim

 
Pachnący i sycący obiad oraz blyskawiczne, wiosenne danie z czosnkiem niedźwiedzim 

Składniki:
  • 250 g makaronu świderek
  • 250 g mięsa mielonego np. łopatki lub innego
  • 1 cebula
  • garść liści czosnku niedźwiedziego
  • przyprawy: sól, pieprz mielony, mielona papryka ostra lub słodka, majeranek
  • olej do smażenia
  • dodatkowo:
  • starty żółty ser


Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie podsmażamy na dużej patelni drobno pokrojoną cebulę z papryką. Do niej dodajemy mięso, majeranek, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i smażymy, aż mięso się lekko się zarumieni. Potem dorzucamy pokrojone liście czosnku oraz ugotowany makaron. 



Całość ponownie mieszamy, aby składniki się dokładnie połączyły i smażymy jeszcze ok. 5 min. Danie wykładamy na talerze i gorące posypujemy startym serem. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Ależ to apetycznie wygląda :)) koniecznie muszę,, sprawić,, sobie ten czosnek....
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cała moja rodzinka uwielbia makarony, a na czosnek niedźwiedzi już dawno miałam chrapkę. Chętnie skorzystam z przepisu :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń