Składniki:
- 250 g makaronu świderek
- 250 g mięsa mielonego np. łopatki lub innego
- 1 cebula
- garść liści czosnku niedźwiedziego
- przyprawy: sól, pieprz mielony, mielona papryka ostra lub słodka, majeranek
- olej do smażenia
- dodatkowo:
- starty żółty ser
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie podsmażamy na dużej patelni drobno pokrojoną cebulę z papryką. Do niej dodajemy mięso, majeranek, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i smażymy, aż mięso się lekko się zarumieni. Potem dorzucamy pokrojone liście czosnku oraz ugotowany makaron.
Całość ponownie mieszamy, aby składniki się dokładnie połączyły i smażymy jeszcze ok. 5 min. Danie wykładamy na talerze i gorące posypujemy startym serem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
czosnek niedźwiedzi makaron z czosnkiem niedźwiedzim mączne i makarony mięsne
Ależ to apetycznie wygląda :)) koniecznie muszę,, sprawić,, sobie ten czosnek....
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Cała moja rodzinka uwielbia makarony, a na czosnek niedźwiedzi już dawno miałam chrapkę. Chętnie skorzystam z przepisu :-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpyszny, szybki obiadek! ;)
OdpowiedzUsuń