Składniki:
- 1 duża główka młodej białej kapusty
- 2 duże młode marchewki
- 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatki lub innego
- 2 kiełbaski do smażenia
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub słoiczek przecieru pomidorowego
- zielenina: natka pietruszki, lubczyku lub selera, koperek, szczypiorek (według uznania)
- przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, kminek, majeranek, sól, przyprawa do bigosu
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni smażymy pokrojone w kostkę mięso z 1 cebulą i czosnkiem. Następnie do garnka z niewielką ilością wody wrzucamy poszatkowaną kapustę, pociętą w kostkę marchewkę, wcześniej podsmażone mięso i przyprawy. Wszystko gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy także smażoną kiełbasę z 1 cebulą, koncentrat pomidorowy oraz posiekaną zieleninę. Bigosik podajemy z młodymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Smacznego!
Pyszne jedzenie:) U mnie tez był dziś bigosik, nawet sfotografowałam, wkrótce opublikuję:)
OdpowiedzUsuńPyszności :-) lubię bigosik z młodej kapustki :-)
OdpowiedzUsuńMnaam ale pyszne:)) Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńPrzefajnie wygląda! Kolorowo i zachęcająco :) Uwielbiam takie jednogarnkowe obiady, kiedy nie ma 20 naczyń do zmywania po fakcie... ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze w tym roku nie robiłam,więc znalazłam natchnienie na kolejny obiad:)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPiękny blog, ładne zdjęcia, smaczne przepisy, super kolorystyka, życze powodzenia i dalszego rozwoju ;)
OdpowiedzUsuńmmm... wygląda przepysznie! zjadłabym taką miskę;p
OdpowiedzUsuńPodsmażenie mięsa na patelni i dodanie do młodej kapusty spowoduje to, że kapusta bardzo szybko się rozgotuje, a mięso będzie twarde. Radzę podlać mięso, cebulę po podsmażeniu na patelni wodą, przykryć i dusić póki nie będzie miękkie.marchewkę radzę zetrzeć na grubych oczkach - będzie szybciej miękka. Do tego bigosu można dodać drobno pokrojoną paprykę, którą możemy poddusić razem z mięsem.
UsuńSłusznie ,mięso podduszamy oddzielnie do miękkości ,bo kapusta młoda dusi się chwile 😎
UsuńBardzo proste danie, a takie dobre w smaku, też zawsze dodaje dużo zieleni.
OdpowiedzUsuńUwielbiam bigosik z młodej kapustki, polecam jest pyszny.
OdpowiedzUsuń