Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 2 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 330 g jogurtu naturalnego
- około 1 szklanka jagód
Przygotowanie:
Jagody myjemy i osuszamy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olej oraz lekko mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i bułką tartą, przekładamy masę i układamy jagody. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 40 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Ach te słodkości :D
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńkolejna juz dzisiaj kusicielka takimi cudownymi ciastami :)
OdpowiedzUsuńO takie ciacho musi być pyszne z dodatkiem jagód :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z truskawkami. Pycha! Fantastyczne ciasto, z jagodami też zrobię :) dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńświetne ciacho w sam raz do kawki i można wykorzystać każde owoce :)
OdpowiedzUsuńJogurt grecki może być?
OdpowiedzUsuńtak
Usuń