Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
masa miętowa:
- 180 g landrynek miętowych bez nadzienia
- 1/4 szklanki wody
- 1 budyń śmietankowy
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 150 g masła
- suszona żurawina
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec dodajemy szpinak i mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 st. Z upieczonego biszkoptu odcinamy nożem wierzch i go rozdrabniamy.
Landrynki rozpuszczamy w wodzie w małym garnuszku na wolnym ogniu cały czas mieszając. Proszek budyniowy i cukier mieszamy z 1/2 szklanki mleka, resztę mleka gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy rozpuszczony proszek oraz syrop miętowy (powinien być jeszcze ciepły, niezastygnięty). Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia oraz zimny ucieramy z masłem na jednolitą masę. Na blat wykładamy masę miętową, następnie obsypujemy okruszkami ciasta i układamy żurawiny. Leśny mech znakomicie smakuje z chłodzony.
Landrynki rozpuszczamy w wodzie w małym garnuszku na wolnym ogniu cały czas mieszając. Proszek budyniowy i cukier mieszamy z 1/2 szklanki mleka, resztę mleka gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy rozpuszczony proszek oraz syrop miętowy (powinien być jeszcze ciepły, niezastygnięty). Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia oraz zimny ucieramy z masłem na jednolitą masę. Na blat wykładamy masę miętową, następnie obsypujemy okruszkami ciasta i układamy żurawiny. Leśny mech znakomicie smakuje z chłodzony.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt ze szpinakiem ciasta ciasto leśny mech ciasto mech ciasto ze szpinakiem leśny mech leśny mech miętowy masa miętowa szpinak
Ależ pyszności dziś u Ciebie :) poproszę dużą porcje :)) jeszcze go nie piekłam ale mam w planach...
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto. Ciekawie wygląda.
OdpowiedzUsuńNiesamowicie się prezentuje. Zazdroszczę, że się przełamujesz do takich ciast, ja wciąż walczę z mieszaniem smaków - nawet pizzy z ananasem nie jem :D Ale u Ciebie wygląda nieziemsko i zachęcająco, możesz mi wysłać w promocji kawałek :D Czy ono jest słodkie?
OdpowiedzUsuńniestety zostało już zjedzone :) ale polecam Ci zrobić ponieważ jest bardzo łatwe w wykonaniu. Ciasto nie jest za słodkie, a masa nadaje takie lekkie miętowe orzeźwienie :)
UsuńWspaniale wygląda..wgl szok;)..nie jest trudne i wykorzystuje się takie produkty o których nawet do głowy mi nie przyszło aby kojarzyć je ze słodkim ciastem..bardzo kreatywne ;)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny przepis ..nigdy nie myślałam aby dodać szpinak do ciasta.Bardzo inny od tradycyjnych ;).Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo ciasto normalnie mnie prześladuje. Tyle razy już się do niego przymierzałam, muszę w końcu spróbować bo wygląda pysznie i jest takie pięknie zielone :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto - super pomysł ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWyglada naprawdę wspaniale :)
Witam czym mozna zastapic olej? jakos nie moge sie przelamac zeby go uzyc.
OdpowiedzUsuńDziekuje .
Kaja
Witaj Kaju, ciężko mi odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo ciasto robiłam pierwszy raz :) może margaryna rozpuszczona, ale nie wiem co z tego wyniknie :) pozdrawiam!
UsuńProszę się obawy odłożyć na bok i śmiało zrobić. Nie ma czego się bać. Dzięki olejowi ciasto jest delikatniejsze i dłużej zachowuje świeżość.
Usuńolej jest bardzo wyczuwalny, ciasto bardzo tłuste, nawet po daniu mniejszej ilosci oleju czuc go, ale zrobic mozna z ciekawosci, a poza tym kwestia gustu cokomu smakuje
UsuńKochana.....zadałaś mi klin...gdzie jest moje ciasto??? Miałam zrobione, obcykane i mi zginęło. :( Nic , jak nie zjadę będę robić ponownie. A Twoje wygląda obłędnie. :)
OdpowiedzUsuńO matko! Jakie to cudowne! W życiu nie wpadałabym na taki pomysł;D
OdpowiedzUsuńWitam ,robiłam już to ciasto z przepisu - bloga przyjemność z pieczenia , było pyszne. Polecam jedno i drugie.Szpinak nie jest wyczuwalny ,a ciasto pyszne,wilgotne no i te kolory.nic tylko piec.Alinka.:))
OdpowiedzUsuńpo raz kolejny widze przepis na ten placek i za kazdym bardziej kusi aby go upiec:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie ostatnio już któryś raz natykam się na przepis na to ciasto. To chyba znak - muszę je w końcu sama wypróbować :) Wyszło ci przepięknie kolorowe i apetyczne.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda to ciasto!
OdpowiedzUsuńkiedys robiłam, pieknie wyglada, ale smak mi nie odpowiada
OdpowiedzUsuńJak rozpuścić 180 g landrynek w 1/4 szklanki wody? Próbowałam w zimnej, próbowałam w gorącej - nie udało się :( tzn. udało się do pewnego momentu, ale nigdy nie rozpuściły się całe.
OdpowiedzUsuńAcha - gotowanie ich w wodzie też nie powiodło się :\
Ja landryki rozpuszczałam w małym garnuszku na wolnym ogniu, cały czas mieszając, zajeło to trochę czasu, ale bez problemu się rozpuściły :) Pozdrawiam!
UsuńJa robię z bitą śmietaną a na wierzch daję granat i maliny,można jeszcze borówki, wygląda i smakuje rewelacyjnie :-) pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciasto :) zbieram się i zbieram żeby takie upiec , ciekawi mnie czy szpinak jest wyczuwalny ? pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSzpinak nie jest wyczuwalny, więc nie musisz się obawiać :) Pozdrawiam!
Usuńwłaśnie przed chwilą upiekłam. jak dla mnie szpinak jest bardzo wyczuwalny chociaż miksowałam go blenderem. czy ktoś wie
Usuńdziwne to :) ja szpinaku nie traktowałam blenderem, tylko kupiłam gotowy rozdrobniony i wystarczyło go rozmrozić i odsączyć z wody :) Pozdrawiam!
Usuńdokładnie szpinak rozdrobniony - mrożony, nic nie trzeba blendować
UsuńMasa miętowa koniecznie muszę spróbować :) ciasto ze szpinakiem zdecydowanie polecam!
OdpowiedzUsuńO Matko, Ty chyba chcesz dobić każdego kto się odchudza - jakie to pyszne.
OdpowiedzUsuńA ja dopiero co schudłam 10,5 kg ! (takie moje Odchudzanie Na Lenia :))
http://beatwell.pl/?jak-schudnac-4-kg-w-tydzien,39.
No cóż nie pozostaje mi nic innego jak tylko zrobić taki smakołyk jak to cudne ciasto.
Pozdrawiam
ciasto robiłam - wyszło fenomenalnie, landrynki można pomieszać pół na pół z ice'ami wychodzi jeszcze fajniejszy smak :)
OdpowiedzUsuń