Wymiary formy: 24x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu do ciasta np. pomarańczowego
- szczypta soli
masa I:
- butelka Pysia (900 ml) zielonego (kiwi, jabłko, banan) lub Kubusia
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 400 ml śmietanki 30% (lub 2 bite śmietany "śnieżki")
- 1 galaretka kiwi lub agrestowa
- 1 paczka biszkoptów Paryskich (300 g) np. morelowych lub delicji
- 2 galaretki agrestowe lub kiwi i owoce kiwi do dekoracji
Przygotowanie:
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy porcjami cukier, żółtka, aromat, olej, a także mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. przez 25 - 30 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Budynie na masę I rozpuszczamy w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotowujemy. Następnie dodajemy budynie i jeszcze raz zagotowujemy. Powstałą gorącą masę wylewamy na wystudzony biszkopt.
Gdy masa przestygnie, układamy na niej delicja. Następnie przygotowujemy masę II. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie ubijamy śmietanę i pod koniec ubijania powoli wlewamy galaretkę. Masę wylewamy na biszkopty i placek wstawiamy do lodówki.
Kiedy masa 2 stężeje, rozpuszczamy dwie galaretki (dajemy nieco mniej wody niż w przepisie na opakowaniu) i tężejące wylewamy na masę. Placek wstawiamy ponownie do lodówki i po ok. 2 godzinach gotowy jest do spożycia. Przed podaniem można udekorować go owocami kiwi (nie wcześniej, gdyż owoce rozpuszczają galaretkę).
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt ciasta ciasto na Kubusiach ciasto Shrek Shrek szrek
Rewelacyjne ciasto - muszę takie zrobić koniecznie! <3 Wygląda naprawdę wspaniale :)
OdpowiedzUsuńjak zwykle pyszności i piękności:)
OdpowiedzUsuńwoow! wyszło Ci idealnie! świetny przepis!
OdpowiedzUsuńFajny przepis - zwłaszcza dla fanów delicji, do których i ja się zaliczam! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńObłędnie piękne :))
OdpowiedzUsuńznam to ciasto jest pyszne, wyszło Ci rewelacyjnie, super warstwy
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. :) Aż ślinka leci....
OdpowiedzUsuńfajne kolory! w sam raz na lato:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie:) Moja rodzina uwielbia to ciasto. Pycha!
OdpowiedzUsuńPyszne! Świetny Przepis,polecam :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :) Z chęcią bym zajadała się ;)
OdpowiedzUsuńPomysł na ciasto REWELACYJNY...zastanawiam się tylko jak się jeszcze zmieściła ostatnia wartwa-galaretka?
OdpowiedzUsuńGalaretkę wlewamy tężejącą, więc nie ma obawy że coś wypłynie :):) zresztą na zdjęciach widać, że galaretka się mieści w blaszce :) Pozdrawiam!
UsuńI całe ciasto do wywalenia...galaretka spłynęła na dół
OdpowiedzUsuńA kiwi dodawałes do galaretki? Jeżeli tak to glalaretka nie stężeje. Przyczyną może być też dana płynna galaretka, zamiast tężejącej :) Pozdrawiam!
UsuńNajlepszy przepis w necie dzis zrobilam na czerwono z truskawkami.pycha
OdpowiedzUsuńKiwi, żeby nie roztopiło galaretki trzeba zamrozić obrane i pokrojone w plasterki. Potem można ułożyć na śmietanie i zalać tężejącą galaretką. Smacznego:)
OdpowiedzUsuńAlbo sparzyć
Usuńna jaką wielkość blachy jest przepis?
OdpowiedzUsuń24x36 cm. Proszę czytać dokładnie :) Pozdrawiam!
UsuńW przepisie nie ma rozmiaru blachy
UsuńJest podany zaraz nad składnikami, proszę czytać dokładnie
UsuńPyszne ciasto polecam zielona pyszota
OdpowiedzUsuńSpod mi wyszedł zakalec...:(
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto Ci wyszło. :-)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda mega pięknie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńŻeby z kiwi galaretka tężała, wystarczy pokrojone owoce zagotować przez kilka sekund.Żeby straciły surowość. Sprawdzone!!! A ciasto na pewno jest pyszne
OdpowiedzUsuńObrane i pokrojone w plasterki kiwi wrzucić na chwilę do wrzątku, osuszyć na ręczniku papierowym i można zalewać galaretką :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto.tylko jedno pytanie czy podczas miksowania śmietanki dodajemy tezejaca galaratkę?
OdpowiedzUsuńtak, ale lekko tężejącą :)
UsuńSuper smaczne i pięknie wyglądające. Własnie zrobiłam je na urodziny mamy.
OdpowiedzUsuńŻeby galaretka z owocami kiwi stężała trzeba owoce troche podgotowac
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest przepyszne, polecam przepis.
OdpowiedzUsuńPalce lizać, ulubione ciasto mojej rodzinki...
OdpowiedzUsuńCzy można pominąć masę II czyli śmietankową? Czy ciasto się uda jeśli na biszkopt wyleję masę I (czyli z soku i budyni) i na to zrobię zieloną galaretkę? Czy galaretka będzie trzymać się na masie i nie spłynie?
OdpowiedzUsuńCzy do II warstwy można dać mniej śmietanki czyli 250 ml śmietanki i galaretkę rozpuścić w 125 ml wody?
OdpowiedzUsuńW jakiej ilości wody rozpuścić 2 galaretki do III warstwy?