Dżem jagodowy

Dżem jagodowy jest smaczny, prosty w przygotowaniu i idealny do naleśników i gofrów

Ilość: 6 słoików (500 ml)

Składniki:
  • 3 kg jagód 
  • 1 kg cukru 




Przygotowanie:

Jagody płuczemy, osączamy i mielimy przez maszynkę. Następnie smażymy na małym ogniu przez około 2-3 godz. do lekkiego zgęstnięcia. Do jagód dodajemy cukier i smażymy jeszcze około 40 minut. Dżem nakładamy do słoików i pasteryzujemy.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Mniam :-) ja chcę jeden słoiczek !!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gofry z nim są wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda i brzmi świetnie :)
    w zimie będzie smakował obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w tym roku tylko raz byłam na jagodach, zdecydowanie za mało, bo chciałabym jeszcze kilka słoików dżemu zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie wróciłam z jagód. Na robiłeś mi ochotników na dżemik.

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie wróciłam z jagód. Na robiłeś mi ochotników na dżemik.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo pyszności! Pewnie, dżem jagodowy pyszny do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko chcemy taki dżem! Musi być cudowny na gofrach ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. a trzeba je mielić przez maszynkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mielę wtedy nie ma takich skórek z owoców w dżemie :)

      Usuń