Ilość: 6 słoików (500 ml)
Składniki:
- 3 kg jagód
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
Jagody płuczemy, osączamy i mielimy przez maszynkę. Następnie smażymy na małym ogniu przez około 2-3 godz. do lekkiego zgęstnięcia. Do jagód dodajemy cukier i smażymy jeszcze około 40 minut. Dżem nakładamy do słoików i pasteryzujemy.
Smacznego!
Kuszący :-)
OdpowiedzUsuńMniam :-) ja chcę jeden słoiczek !!!!!!!!
OdpowiedzUsuńGofry z nim są wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe na zimę. Pyszny:)
OdpowiedzUsuńwygląda i brzmi świetnie :)
OdpowiedzUsuńw zimie będzie smakował obłędnie :)
w tym roku tylko raz byłam na jagodach, zdecydowanie za mało, bo chciałabym jeszcze kilka słoików dżemu zrobić;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wróciłam z jagód. Na robiłeś mi ochotników na dżemik.
OdpowiedzUsuńWłaśnie wróciłam z jagód. Na robiłeś mi ochotników na dżemik.
OdpowiedzUsuńOoo pyszności! Pewnie, dżem jagodowy pyszny do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńO matko chcemy taki dżem! Musi być cudowny na gofrach ^^
OdpowiedzUsuńa trzeba je mielić przez maszynkę?
OdpowiedzUsuńJa mielę wtedy nie ma takich skórek z owoców w dżemie :)
Usuń