Składniki:
- kaczka wypatroszona
- kilka ząbków czosnku
- pieprz ziołowy, papryka słodka, majeranek, sól
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaczkę moczymy, myjemy i porcjujemy. Nacieramy wymieszanymi przyprawami i posiekanym czosnkiem oraz odstawiamy najlepiej na całą noc. Ułożoną na blaszce kaczkę polewamy 1/4 szklanki wody i pieczemy w temperaturze 200 st, aż będzie miękka (przez tyle godzin ile ważyła kaczka). Po upieczeniu wyjmujemy do ostygnięcia, panierujemy w jajku i bułce tartej.
Następnie smażymy na rumiano. Tak przygotowaną kaczkę można podać na obiad lub na kolację ze znajomymi.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
danie z kaczki danie z pieczonej kaczki drób kaczka mięsne pieczona kaczka
ja uwielbiam kaczkę, ale zawsze boję się przygotować ...
OdpowiedzUsuńMoże skuszę się na ten przepis, bo jest naprawdę prosty,a efekt super!:)
Pozdrawiam!
Witam Gabrysiu a u mnie dzisiaj kacze udka bez panierki i czerwoną kapusta, ale muszę wypróbować z panierką..Pozdrawiam miłego wieczoru...:)))
OdpowiedzUsuń