Składniki:
- kanie (dowolna ilość)
- 1-2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- sól, pieprz mielony
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kanie oczyszczamy, obcinamy trzony i delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Następnie kładziemy je blaszkami do góry, solimy i pieprzymy. Grzyby powinny poleżeć kilka minut, aby kapelusze się rozłożyły. W międzyczasie roztrzepujemy jajka (można dodać do nich ok. 2 łyżek mleka) i przygotowujemy panierki. Najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce. Grzyby smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż uzyskają złoty kolor. Pod koniec smażenia można dodać trochę masła, będą smaczniejsze. Usmażone układamy na chwilę na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Doskonale smakują z puree ziemniaczanym i surówką lub świeżym pieczywem. Uwaga: upewnijcie się, że to kanie, a nie muchomor sromotnikowy.
Smacznego!
też takie robię:)
OdpowiedzUsuń