Składniki:
- 225 g wiórek kokosowych
- 70 g masła
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy z 1/2 szklanki cukru, następnie dodajemy wiórka, całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 1/4 szklanki cukru, a potem mąkę. Pianę przekładamy do wiórek kokosowych, delikatnie mieszamy oraz formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kokosanki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 15 min. (pieczemy do zarumienienia wiórek).
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciastka ciastka kokosowe kokosanki kokosanki z pieczeniem kokosowe wiórki kokosowe
Uwielbiam, jedne z moich ulubionych ciastek ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie:
teenkitchen-blog.blogspot.com :)
Ojoj mój ulubiony kokos :-) jestem zgubiona :-) poproszę jedną...albo dwie...
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokosanki :) Pięknie na jeden kęs.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Pycha :D
OdpowiedzUsuńDzięki, proste w wykonaniu, i smaczne. Lubię takie nie skomplikowane przepisy.
OdpowiedzUsuńMasła rozpuszczamy z 1/2 szklanki cukru, następnie dodajemy wiórka, całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. W JAKI SPOSÓB ROZPUSZCZAMY ? NA OGNIU W GARNKU ?
OdpowiedzUsuńdokładnie, rozpouszczamy w garnku na ogniu, pozdrawiam!
UsuńBardzo lubię!
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłam :) Pyszne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńmoja mama kiedyś często robiła! świetne są! :)
OdpowiedzUsuńMaslapodane jest tylko 70ga w przepisie dwa razy trzeba uzyc masła gdzieś jest błąd?
OdpowiedzUsuńużywamy masła raz, 70 g :)
UsuńNie masła tylko cukru przepraszam jest podany cukier raz a użyć trzeba dwa raxy
OdpowiedzUsuńProszę przeczytać uwaznie, w składnikach jest podany cukier jaki trzeba użyć do przepisu, a w przepisie jest podzielny na dwie części
Usuń