Składniki:
- 250 g makaronu penne
- 2 szklanki liści bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- 50 g parmezanu
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- 200 g pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pomidorki podsmażamy na rozgrzanej patelni skropionej oliwą.
W międzyczasie liście bazylii blendujemy z czosnkiem, oliwą, oraz startym parmezanem, aż powstanie pasta. Solimy, pieprzymy i wyciskamy sok z cytryny do smaku oraz ponownie blendujemy. Ugotowany makaron dodajemy na patelnię z pomidorkami i mieszamy z przygotowanym pesto. Ciepłe danie można podawać posypane parmezanem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bazylia bezmięsne makaron z pesto makaron z pesto bazyliowym mączne i makarony pesto bazyliowe pesto z bazyli
Jak widzę pesto które uwielbiam zaraz słyszę mojego męża....a co to Szrek puścił pawia na talerz? Nie zna się i tyle :)
OdpowiedzUsuńhehehe dobre dobre :) pozdrawiam!
UsuńOi, bom dia,
OdpowiedzUsuńAqui em casa gostamos muito da combinação de massa com molho pesto, sem dúvida foi uma saborosa refeição.
Abraço, bom final de semana,
Vânia
Zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam:) robilam juz pestoz równych warzyw ale bazyliowe jest chyba the best:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pesto ! Ja dodaje jeszcze do pesto orzechów <3 PYCHOTKA !
OdpowiedzUsuń