Jeden przepis, a dwa przysmaki. Sok rewelacyjnie pachnie i smakuje, a wydrylowane wiśnie są doskonałym dodatkiem do wypieków i deserów
Ilość: 5 słoików soku (320 ml) oaz 4 słoiki wiśni (320 ml)
Składiki:
- 2 kg wiśni,
- 1,8 kg cukru
Przygotowanie:
Wydrylowane wiśnie wsypujemy do garnka i zasypujemy je połową cukru. Odstawiamy je na ok. 8 godz. w słoneczne miejsce (np. na kuchenny parapet) lub inne ciepłe miejsce, aby rozpuścił się cukier.
Następnie zlewamy powstały sok, chowamy go do lodówki, a wiśnie ponownie zasypujemy pozostałym cukrem. Po ok. 8 godz., gdy znów roztopi się cukier, wlewamy do wiśni odlany sok. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut (uważamy, aby wiśnie się nie rozgotowały). Potem do wyparzonych wcześniej słoiczków przekładamy gorące wiśnie, zalewamy je powstałym syropem. Pozostały gęsty syrop wlewamy do następnych słoików. Szybko zakręcamy je i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia (nie trzeba ich pasteryzować, ale jeżeli ktoś chce to wystarczy pasteryzować ok. 5-10 minut).
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Piękny kolorek tego soczku.
OdpowiedzUsuńMmmm... Kocham takie soki!
OdpowiedzUsuńPycha :-) zapraszam na konkurs słoiczkowy do mnie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/07/konkurs-przetwory-na-zime.html
OdpowiedzUsuńI dwie,, pieczenie,, za jednym razem :)) tylko to drylowanie wiśni....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Superowo :) Ja też zaczęłam słoiczkowanie :)
OdpowiedzUsuńAla z przepisomania.bloog.pl
Wiśnie sa u mnie następne w kolejce do zasłoikowania. Może właśnie sok zrobię?
OdpowiedzUsuńSoczek z wiśni, pycha. Mam już tyle pomysłów na te owoce, a tu co rusz pojawiają się nowe :)
OdpowiedzUsuńOlbrzymia ilość cukru. To jest cukier skorpiny sokiem wiśniowym.
OdpowiedzUsuńDlatego wystarczy niewielką ilość soku zalać szklanką wody by było słodkie ale bez wartości smakowych wiśni.
To lubię.
OdpowiedzUsuńDrylowanie dziś to żaden problem.Drylownice za parę zł w sklepach tzw. za 4 złote
Dwa pomysły w jednym wydaniu. Fajny, praktyczny i smaczny... pomysł :)
OdpowiedzUsuńSok z wiśni to jeden z moich ulubionych, ale i tak wolę wiśnie jeść same :)
OdpowiedzUsuńMmm...pycha taki soczek :)
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł, nic się nie zmarnuje:)
OdpowiedzUsuńwisienki lubię! do ciast są w sam raz:)
OdpowiedzUsuńCudowny kolorek taki jak kur strażacki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sok wiśniowy, a szczególnie wisienki w ciastach..
OdpowiedzUsuńSmakowity ten soczek..
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis!
OdpowiedzUsuń