Składniki:
- 1 szyjka z indyka lub inne mięso np. skrzydełka
- 3 sztuki średniej kalarepy
- 3-4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- kawałek białej kapusty
- 1 cebula
- zielenina; gałązki lubczyku, pietruszki, selera, koperku (możemy również dodać liście kalarepy)
- przyprawy; sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- 3 łyżki śmietany
- ok. 2-3 l wody
Przygotowanie:
Do garnka z wodą wrzucamy mięso, seler, pietruszkę, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i wszystko lekko solimy. Wywar gotujemy do miękkości. W międzyczasie kroimy kalarepę w słupki,
marchewkę w krążki, a ziemniaki w kostkę. Natomiast kapustę drobno siekamy. Następnie do przecedzonego wywaru dodajemy pokrojone warzywa oraz związaną nitką zieleninę bez koperku. Ponownie wszystko gotujemy do miękkości. Pod koniec zupę zabielamy śmietaną (rozprowadzić w niewielkiej ilości płynu z zupy) i doprawiamy solą. Zupę posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Chętnie bym wpadła na miseczkę takiej :)
OdpowiedzUsuń