Średnica formy: 24 cm
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki tortowej
- 5 łyżek oliwy
- ok. 4 średnich jabłek
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kostka masła (200 g)
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 banany
- 3 galaretki cytrynowe
- 1 bita śmietana 'Śnieżka"
- do dekoracji starta czekolada
Przygotowanie:
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i oliwę. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie łączymy. Połowę ciasta dajemy na blaszkę, do drugiej dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na ciasto jasne. W tak połączone ciasto, wkładamy pokrojone małe kawałki jabłek.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temp. 175 st. Wystudzony placek przekrawamy na dwie połowy. 1 galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance przegotowanej, gorącej wody
i pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodajemy do masy 1 banana startego na tarce o grubych oczkach i wcześniej przygotowaną galaretkę. Wszystko dokładnie łączymy i szybko wylewamy na połowę przekrojonego placka. Następnie na masie układamy pokrojone w krążki 2 banany. Drugą galaretkę rozpuszczamy, tym razem według przepisu na opakowaniu (tj. w 2 szklankach wody) i znów pozostawiamy do wystudzenia. Zalewamy banany tężejącą galaretką. Placek wkładamy do lodówki.
Na stężałą galaretkę kładziemy drugą połowę przekrojonego placka. Ostatnią galaretkę ponownie rozpuszczamy w 1/2 szklance przegotowanej, gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie ubijamy śnieżkę na sztywną pianę i pod koniec wlewamy do niej wcześniej przygotowaną galaretkę. Powstałą masę szybko wykładamy na drugą połowę placka (można posmarować także brzeg). Placek dekorujemy startą czekoladą i wkładamy go do lodówki.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bananowiec banany ciasta ciasto bananowiec ciasto z bananami
Wooow ale super ciasto, aż dostałam ślinotoku :-) zjadłabym teraz wielki kawałek :-) super zapisuje do wkorzystania :-)
OdpowiedzUsuńPiekę z podobnego przepisu. Placek jest naprawdę pyszny. Polecam!! :)
OdpowiedzUsuńWysokie i pewnie czasochłonne. Ale efekt warty tej pracy. Mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
No, no, no!!! Wygląda baaardzo smakowicie! Brawo!!!
OdpowiedzUsuńŚwietne, zwłaszcza podoba mi się maślany krem :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMożna powiedzieć....ale byczek :) Jadłam podobne, ale osobiście nigdy nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie,natychmiast drukuję!Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTak mi ten przepis przypadł du gustu, że wieczorkiem żonę poproszę by je upiekła, a jutro połowę ciasta zabiorę do pracy by kolegów oraz koleżanki poczęstować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńPychotka az ślinka cieknie :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWow, jak wspaniale wygląda :D Na pewno jest przepyszny! :D
OdpowiedzUsuńmój tato niedługo będze obchodził urodziny i taki placek byłby wyśmienitym prezentem:)
OdpowiedzUsuńOkazałe ciacho :) aż ślinka cieknie.... Pozdrawiam <3
OdpowiedzUsuńchciałabym mieć teraz takie ciasto, bo zaraz znajomi nadchodzą. prezentuje się wspaniale. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSpisalam sobie przepis bo mi sie bardzo spodobał-dzieki pani za niego :):)
OdpowiedzUsuńnie ma za co :) przy okazji dziękuję wszystkim za miłe komentarze! pozdrawiam!
Usuńskopiowałam przepis będę piekła, myślę że ciasto pychotka
UsuńBoszszzz.... a ja to na czczo oglądam !!
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis - na bank wypróbuję !
Dziękuję za miłą wizytę - dzięki temu trafiłam na ten smakowity blog ;-) Pozdrawiam :-)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńprzepis już napisalal trzeba będzie sprobowac zrobic
OdpowiedzUsuńsmakowite ciacho :) na imprezy rodzinne znakomite :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto a przekrój jest rewelacyjny:) smaku można się domyśleć, bo na pewno jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę niesamowicie, koniecznie muszę wypróbować!!
OdpowiedzUsuńBardzo eleganckie! :)
OdpowiedzUsuńGabi śmietana Śnieżka to jest śmietana w proszku? a jeśli to czy można zastąpić jakoś proszę o pomoc propozycję. Pozdrawiam serdeczne źyczę miłego weekendu 🌞 🌷🐘
OdpowiedzUsuńtak, śnieżka to śmietana w proszku, możesz ją zastąpić smietanką 30%, pozdrawiam!
Usuńwitam mam pytanie czy to muszą być koniecznie cytrynowe galaretki ?
OdpowiedzUsuńkażdą galaretkę możesz użyć :)
UsuńTo ciasto jest mega apetyczne, moja rodzina je uwielbia. Polecam przepis.....
OdpowiedzUsuń