Biszkopt z brzoskwiniami i konfiturą z wiśni

Pyszny placek z owocami na bazie delikatnego biszkoptu

Wymiary formy: 24x26 cm

Składniki:
  • 6 dużych jajek 
  • 20 dag cukru pudru 
  • 25 dag mąki tortowej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki oleju 
  • 8 brzoskwiń 
  • konfitura z wiśni 
  • szczypta soli 



Przygotowanie:

Mąkę tortową mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodajemy cukier puder, potem żółtka i olej. Na koniec wsypujemy mąki z proszkiem i wszystko delikatnie jeszcze raz mieszamy. Powstałe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną folią lub papierem do pieczenia, a na nie układamy połówki wypestkowanych brzoskwiń (otworami po pestce do góry). Placek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st około 30 minut. Upieczone ciasto dekorujemy konfiturą wiśniową i posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Bardzo smakowite ciasto! Chętnie wypróbuję przepis.
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hi these are just beautiful!
    I added you in G+
    Where are you from??
    Gloria

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto. Wygląda obłędnie i na pewno zasmakuje mojej rodzinie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogę dodać brzoskwinie z puszki?

    OdpowiedzUsuń