Wymiary formy: 24x26 cm
Składniki:
- 6 dużych jajek
- 20 dag cukru pudru
- 25 dag mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 8 brzoskwiń
- konfitura z wiśni
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę tortową mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodajemy cukier puder, potem żółtka i olej. Na koniec wsypujemy mąki z proszkiem i wszystko delikatnie jeszcze raz mieszamy. Powstałe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną folią lub papierem do pieczenia, a na nie układamy połówki wypestkowanych brzoskwiń (otworami po pestce do góry). Placek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st około 30 minut. Upieczone ciasto dekorujemy konfiturą wiśniową i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt z brzoskwiniami i konfitura brzoskwinie ciasta ciasto z brzoskwiniami
Bardzo smakowite ciasto! Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Hi these are just beautiful!
OdpowiedzUsuńI added you in G+
Where are you from??
Gloria
Pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńMusiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto. Wygląda obłędnie i na pewno zasmakuje mojej rodzinie.
OdpowiedzUsuńCzy mogę dodać brzoskwinie z puszki?
OdpowiedzUsuńoczywiście, że tak, pozdrawiam!
Usuń