Wymiary formy: 2 blaszki po 12x30 cm
Składniki:
- 100 g drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 3,5 szklanki mąki
- 175 g margaryny
- 1 szklanka mleka
- 2-3 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii
- margaryna + bułka tarta do wysmarowana blaszki
Przygotowanie:
Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, następnie dodajemy 1,5 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy, aż zacznie ciasto rosnąć. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i resztę mąki oraz mieszamy. Na koniec mieszania dodajemy cukinię. Wyrobione ciasto przekładamy w blaszki wysmarowane margaryną i bułką tartą, delikatnie smarujemy wodą (z miski opłukanej po cieście). Gotowe ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 45 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bułka drożdżowa bułka drożdżowa z cukinią ciasta cukinia pieczywo
hit! świetnie pomyślane :)
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na takie połączenie. Bardzo ciekawe, i musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda ta cukinia w cieście, taka słoneczna :)
OdpowiedzUsuńMniam <3 Musi być przepyszna :D
OdpowiedzUsuńbułka drożdżowa z cukinią, bardzo fajny pomysł. jeszcze nigdy nie jadłam. : )
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na drożdżowe :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńIle mleka dodajemy???????????????
OdpowiedzUsuń1 szklanka mleka, dziękuje za uwagę :) pozdrawiam!
Usuń