Dla jednych chatka Puchatka, dla innych chatka Baba Jagi, a to smaczny i prosty deser z herbatników i sera
Ilość: około 12 porcji (po 2 cm)
Składniki:
- 2 l mleka (najlepiej wiejskiego)
- 1 l śmietany 18%
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 10 ml aromatu rumowego
- 2 łyżki kakao
- 48 herbatników (około 220 g)
- 1/2 szklanki mleka do namaczania herbatników
- 2 dowolne galaretki w różnych kolorach
- polewa z mlecznej i białej czekolady
Przygotowanie:
Na gotujące mleko wlewamy rozmieszaną śmietanę z żółtkami i jajkami. Gotujemy do powstania sera oraz studzimy. Galaretki oddzielnie rozpuszczamy w 300 ml wody oraz pozostawiamy do stężenia (najlepiej w talerzu aby łatwo było kroić w cienkie paski). Zimny ser odsączamy przez drobne sitko.
Masło ucieramy z cukrem, aromatem i powoli dodajemy ser. Na foli aluminiowej układamy herbatniki namoczone w mleku (3 rzędy po 8 herbatników). Następnie wykładamy 2/3 przygotowanej masy serowej i rozsmarowujemy. Jedną z przygotowanych galaretek układamy w trzech rzędach.
Potem przykrywamy warstwą herbatników namoczonych w mleku. Pozostałą część masy mieszamy z kakao oraz wykładamy na środek ciasta. Drugą z przygotowanych galaretek układamy w dwóch rzędach. Następnie podnosimy do góry folie, unosząc boczne rzędy herbatników, aż ich brzegi zetkną się u góry. Powstały podłużny trójkąt oblewamy mleczna i białą czekoladą.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy dobrze schłodzone.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chatka Baba Jagi chtaka Puchatka ciasta ciasto z sera i herbatników masa szampańska Psia buda
Uwielbiam Chatkę Puchatka ! Jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńŁał! Jako dziecko uwielbiałam to ciasto, ale całkowicie o nim zapomniałam. Dzięki za przepis. Mam jednak pytanie, czy można użyć gotowego twarogu? Jeśli tak to ile? Gorąco pozdrawiam i życzę miłego weekendu!
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można użyć gotowego twarogu około 700 g, jednak masa nie będzie taka smaczna i puszysta :) Pozdrawiam!
UsuńKiedyś moja mama taką zrobiła i jej nie wyszła, była smaczna ale nie uzyskała pożądanego kształtu, muszę ją kiedyś zrobić bo była pyszna, twoja wygląda obłędnie, poczęstuje się :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis dobry, gdyby nie te herbatniki....
OdpowiedzUsuńdzieciaki chyba lubią coś takiego ;) a szukam przepisów na urodziny :) może się przyda
OdpowiedzUsuńten placek zawsze kojarzy mi się z urodzinami gdy bylam jeszcez mala. Prosiłam Mame aby przyrzadzila go zamiast tortu. Jest na prawde pyyyszny:)
OdpowiedzUsuń