Wymiary foremy: 26x22 cm
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 200 g masła lub 250 g margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- kilka kropel aromatu do ciast np.pomarańczowy
- ok. 40 dag mirabelek
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mleka
- 1,5 łyżki kakao
Przygotowanie:
W garnku roztapiamy masło i odstawiamy je do wystudzenia. Następnie wsypujemy do niego cukry, jajka, aromat i wszystko miksujemy. Potem dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko ponownie miksujemy na jednolitą masę (jeżeli ciasto będzie b. gęste, można dodać niewielką ilość mleka). Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy wydrążone owoce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170 C przez ok. 45 min. Po upieczeniu, nie wyjmujemy od razu z piekarnika musi lekko przestygnąć, aby ciasto nie opadło.
Następnie przygotowujemy polewę: w garnuszku (na niewielkim ogniu) roztapiamy masło, dodajemy cukier, mleko i wszystko dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy kakao. Ponownie mieszamy i zagotowujemy.Ostudzone ciasto zdobimy polewą.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z mirabelkami ciasto z mirabelkami i czekoladą mirabelki
Mniam, musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale <3 Porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuń