Marynowana papryka to częsty gość na polskich stołach, dlatego przedstawiamy sposób na paprykę z dodatkiem miodu
Ilość: 8 słoików (700 ml)
Składniki:
- 5 kg papryki czerwonej
- gorczyca
- ziele angielskie
- liście laurowe
- czosnek
- 0,5 l octu 10%
- 2,5 l wody
- 2 czubate łyżki soli
- 2/3 szklanki miodu
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, oczyszczamy z ziarenek, kroimy i sparzamy. Do garnka wlewamy: wodę, ocet oraz sól i wszystko zagotowujemy. Następnie dodajemy miód i mieszamy, aż się rozpuści. Do każdego słoika dajemy po kilka ziarenek gorczycy, ziela angielskiego, liść laurowy oraz po 2 - 3 ząbki czosnku, wkładamy paprykę i wlewamy zalewę.
Tak przygotowaną paprykę w słoikach zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
czerwona papryka miód papryka marynowana papryka marynowana z miodem przetwory przetwory z papryki
Z miodem muszę w tym roku zrobić kilka słoiczków na spróbowanie :) Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuńgdyby nie to, że w tamtym roku poniosłam porażkę i wszystkie moje słoiki z papryką poszły do śmieci, bym spróbowała:)Ale przepis zapisuję, może kiedyś dojrzeję do kolejnej próby, to zrobię:)
OdpowiedzUsuńPapryka i miód? dla mnie to nowe, ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńTak zgadza się :) To połączenie jest bardzo smaczne, polecam spróbować :) Pozdrawiam!
UsuńNie jadłam jeszcze z miodem, wygląda pysznie. Zapisuje sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję to połączenie bo jest intrygujące:) Jestem ciekawa jak smakują.
OdpowiedzUsuńUwielbiam marynowaną paprykę, musi być przepyszna!
OdpowiedzUsuńcudowna papryka. Z tego samego przepisu mój Tato przygotowuje papryke na zimę. Jedyna różnica polega na tym, że on nie sparza papryki:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDo tych składnikow dodaję jeszcze po gałązce swiezego tymianku na słoik .Bardzo wzbogaca smak .Polecam
OdpowiedzUsuńPapryka marynowana z miodem to coś całkowicie nowego. Zwykle papryce nadaje się ostrości, albo faszeruję papryczki np. serem. Taki rodzaj jest mi nieznany i co? Dobre?
OdpowiedzUsuńJa już to robiłam, rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna. Teraz dam więcej miodu😊
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłem ,ale spróbuje wtedy skomentuje.
OdpowiedzUsuń