Dla jednych jeżyny, dla innych dziady lub czarna malina, a to owoce, z których można zrobić wspaniały sok na zimę
Ilość: 12 słoiczków 330 ml
Składniki:
- 5 kg jeżyn
- 2 kg cukru
Przygotowanie:
Jeżyny płuczemy i wsypujemy do górnej części sokownika. Do dolnej części nalewamy wodę i wstawiamy na ogień. Powstający sok spuszczamy wężykiem, następnie wysypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści (można podgrzać, aby lepiej rozpuszczał się cukier).
Tak przygotowany sok z jeżyn rozlewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy.
Smacznego!
Nie piłam nigdy takiego soku ,ciekawy.
OdpowiedzUsuńŁadny kolorek:)
OdpowiedzUsuńPs. Jeżyna i czarna malina to dwa różne owoce.
Super te przepisy :) Przyznam że nie piłam jeszcze takiego soku :P
OdpowiedzUsuńsok jest pyszny i bardzo zdrow
OdpowiedzUsuńSoku z jeżyn zazdroszczę ogromnie! Niestety rzadko miewam nieograniczony dostęp do jego głównego składnika, stąd każdą ilość jeżyn jaka wpadnie mi w ręce pożeram łapczywie bez jakiejkolwiek obróbki. A szkoda! :) Bo byłby faktycznie boski sok na zimę.
OdpowiedzUsuńmoja mama od lat robi sok z jezyn .jest pychą i bardzo dobry na biegunkę zwłaszcza u dzieci ( tak jak jagody, borowki )
OdpowiedzUsuń