Idealne ciasto na niedzielny podwieczorek, szybki i prosty w wykonaniu. Dodane gęste powidła śliwkowe sprawią, że w cieście są ich wyczuwalne kawałki
Wymiary formy: 36x25 cm
Składniki:
- 1/2 kg mąki tortowej
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1 słoiczek powideł śliwkowych 300 lub 320 g (dobrej jakości z kawałkami śliwek, najlepiej własnej produkcji)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
- cukier puder
Przygotowanie:
Masło z cukrami i żółtkami ucieramy na puszystą masę. W międzyczasie mieszamy mąkę z kakao i sodą. Następnie do utartej masy dodajemy powidła i dalej ucieramy. Potem stopniowo wsypujemy wszystkie sypkie produkty na przemian z mlekiem. Na koniec ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z pozostałymi składnikami. Powstałe ciasto wylewamy na formę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 st. i pieczemy około 1 godziny (po 40 min. ciasto możemy przykryć papierem, aby się nie przypalił). Po wystudzeniu posypujemy go cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto murzynek ciasto z powidłami murzynek murzynek z powidłami powidła
mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo udane ciasto ,przepis prosty a jaki efekt smaczny .
OdpowiedzUsuńCiasto lux ...
Pychotka
Bardzo lubie ciemne ciasta. Kiedyś piekłam murzynek ale wcześniej gotowałam mleko z tłuszczem i cukier, a później chłodziłam powidłami i dopiero reszta..
OdpowiedzUsuńCudne ciasto, pięknie wyrosło :-) lubię takie pyszne brązowe smakołyki :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję, bo właśnie takie ciacha lubię! Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńTo jest to czego szukałam !! Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię murzynki a zwłaszcza z powidłami zrobionymi w domu, pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńKuzynka robi bardzo podobne. Mniam :3
OdpowiedzUsuńStrrrrasznie apetyczne ciacho! Akurat mam do wykorzystania mamusine powidła domowe ;) Przepis zabieram do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńPrzepis godny polecenia. Ciasto wyrosło wysokie i pulchniutkie. Od razu znikło z talerza. Polecam wszystkim obżarciuchom!!
OdpowiedzUsuńznam ten przepis a ja jeszcze go przetnę i powidłami posmaruję pycha
OdpowiedzUsuńJa miałam podobny ale z kwaśnym mlekiem lub jogurtem.Było pyszne. Do sody jest chyba lepiej jest coś kwaśnego
OdpowiedzUsuńPiekłam, mega dobre i proste ciasto. Polecam przepis...
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, muszę upiec. Dziękuję za prosty i szybki przepis.
OdpowiedzUsuń