Składniki:
- 2 kg golonki wieprzowej bez kości
- 1 główka czosnku
- około 3 łyżki oleju+ 3 łyżki wody
- pieprz
- sól
- papryka słodka
- owoce jałowca
- ziele angielskie
- liść laurowy
- świeże gałązki tymianku
- 2-3 cebule
- 500 ml jasnego piwa
Przygotowanie:
Sól, pieprz, paprykę słodką, olej i wodę mieszamy. Golonki nacieramy przygotowaną marynatą. Między mięso wkładamy pokrojony czosnek, kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiego, parę liści laurowych oraz świeże gałązki tymianku. Tak przygotowaną golonkę odstawiamy na kilka godzin. Następnie zalewamy piwem i przykrywamy plastrami cebuli.
Golonkę pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 st przez około 2 godziny.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
golonka golonka pieczona w piwie golonka w piwie golonka wieprzowa mięsne obiad pieczona golonka piwo
boskie...uszczęśliwi niejedną kobietę ( mnie na 100%)
OdpowiedzUsuńOj mój mąż byłby zachwycony :-) a ja bym spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńRobię inaczej, ale masz rację....za golonkę większość facetów dałoby się pokroić z chrzanem :D
OdpowiedzUsuńOj kusi, kusi. Może nie jestem jakimś wybitnym mięsożercą, ale lubię, oj lubię takie przepisy. Mniam. Rzadko mam okazję pokosztować takich specjałów, więc jak je widzę to z chęcią przeniosłabym takie smakołyki do mnie na stół! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
........i kobietę ;) oj zjadlabym, bo wygląda że palce lizać :))) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńGabrysiu zapraszam cię do zabawy, szczegóły u mnie na blogu :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/10/versatile-blogger-award.html
OdpowiedzUsuńAż nabrałem apetytu :)
OdpowiedzUsuń