Składniki:
- 60 dag dyni
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki octu
- 1 łyżeczka goździków
- 1,5 litra wody
Przygotowanie:
Dynie obieramy ze skórki, pestek, watowatego miąższu i kroimy w większą kostkę.
Następnie wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy cukier i goździki. Gotujemy do miękkości (staramy się, aby kostki dyni się nie rozgotowały, powinny być nawet lekko twardawe). Na koniec dodajemy ocet (w zależności od gustu można go po ugotowaniu jeszcze dokwasić lub dosłodzić). Kompocik podajemy schłodzony lub na ciepło.
Smacznego!
Takiego kompotu to jeszcze nigdy nie piłam :-) wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńPamiętam ten smak z dzieciństwa, dynia bez goździków jakoś nie smakuje już tak :)
OdpowiedzUsuńmniam! nie piłam nigdy ale dynię KOCHAM!
OdpowiedzUsuńNiewiarygodne ale zrobić trzeba. Aktualnie dynia w znanej sieci supermarketów po 0,99 PLN
OdpowiedzUsuńSama pychotka !!
OdpowiedzUsuńAkurat czekają u mnie na wykorzystanie 2 przeogromne dynie. Kompocik z Twojego przepisu na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje :)
Usuńciekawy pomysł, nie wiedziałam, że tak można użyć dynię też:)
OdpowiedzUsuńPamiętam dynię z dzieciństwa robiła ją moja babcia , kompot robiony był właśnie w ten sposób ,robię go do dziś PYCHOTA .Robię również pyszne racuchy z tartej dyni i jabłek .
OdpowiedzUsuń