Średnica formy: 24 cm
Składniki:
- 5 żółtek
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany 12%
- 5 łyżek cukru
- garść orzechów włoskich
- dodatkowo:
- 4 łyżki bułki tartej
- śliwki
Przygotowanie:
Żółtka, mąkę, masło, proszek do pieczenia, śmietanę i 1 łyżkę cukru zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części 2/3 ciasta i 1/3 ciasta. 1/3 ciasta zagniatamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi oraz resztą cukru. Następnie obie części ciasta owijamy w folie i wkładamy do zamrażarki na około 20 minut. Formę wylepiamy większą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Ciasto posypujemy dwoma łyżkami bułki tartej. Ze śliwek wyciągamy pestki, mieszamy z reszta bułki tartej i układamy na blaszce z ciastem. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w kosteczkę, którą posypujemy śliwki. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około 50 minut.
Smacznego!
A tutaj uchwyciliśmy pierwszego łasucha :)
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto ze śliwkami ciasto ze śliwkami i kruszonką kruche ciasto ze śliwkami śliwki
Baaardzo smakowite ciasto!!! Pysznie wygląda! Ale lakomczuch z tej osy:)
OdpowiedzUsuńJak ze śliwkami to ja nawet na kolację :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubię, kruche i ze śliwką, mniam :-)
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa... Uwielbiam taki połączenia ! :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione ;-)
OdpowiedzUsuńMNIAAAM...i wszystko jasne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta, w których jest dużo owoców takie jak Twoje .Super
OdpowiedzUsuńGabrysia poezja...śliwki, orzechy i kruche ciacho.... :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda i pewnie jest tak samo pyszne :) Tylko nie pisze się dwoma tylko dwiema, ale to już bardzo mała różnica i pewnie niepotrzebnie się czepiam ;)
OdpowiedzUsuńwitam, bez zagłębiania się w temat - obie formy są poprawne, pomijając ten fakt, najważniejsze, aby przepis był zrozumiały i smaczny, pozdrawiam serdecznie!
UsuńDwiema rękoma, ale dwoma nogami 😉
UsuńMi wyszedł zakalec. :-(
OdpowiedzUsuńnie wiem czemu wyszedł Ci zakalec, może była za mała temperatura pieczenia, albo śliwki puściły za dużo soku. Ciężko jest mi powiedzieć, ja piekłam parę razy to ciasto i zakalca nie miałam :) Pozdrawiam!
Usuń