Ilość: 10 słoiczków (250 ml)
Składniki:
- 4 wiązki czosnku (po 10 główek)
- około 10 papryczek chili (małych)
- gorczyca
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 250 ml octu
- 1,25 l wody
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Do każdego słoiczka wkładamy obrane ząbki czosnku, jedną pokrojoną papryczkę chili razem z ziarenkami, 2-3 ziarnka ziela angielskiego, liść laurowy oraz kilka ziarenek gorczycy.
Gotujemy zalewę z octu, wody, soli i cukru, nalewamy w słoiczki z czosnkiem i chili, a następnie dobrze zakręcamy i pasteryzujemy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chili marynowany czosnek marynowany czosnek z chili przetwory przetwory z czosnku
Super przepis, fajny dodatek do potraw :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje ten czosnek :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na wykorzystanie czosnku. super.
OdpowiedzUsuńmyślę, że wykorzystam
OdpowiedzUsuńjak długo musi odstać, zanim można jeść?
OdpowiedzUsuńnajlepiej około 2 tygodnie, ale u mnie zajadali się już tym czosnkiem po tygodniu i piali z zachwytu :D pozdrawiam!
Usuńfajny pomysł na imprezkę lub jako dodatek do sałatek
OdpowiedzUsuńIle pasteryzować ?
Usuńgotujemy około 3-5 minut, pozdrawiam!
UsuńZdradzisz proszę ilu %-wy ocet użyłaś? Czy ma być zwykły ocet, czy może jabłkowy lub inny?
OdpowiedzUsuńDodałam zwykły ocet spirytusowy 10% :) Pozdrawiam!
UsuńŚwietne. Następny weekend rezerwuje na czosneczek
OdpowiedzUsuńLepszy kiszony, bo bez octu. Pycha i do kiszenia nie trzeba dzielić na ząbki i obierać. Robi się tak samo jak kiszone ogórki. Nie dodaje się już oczywiście czosnku
OdpowiedzUsuńNAJLEPSZY W SŁOIKU ZE SZKLANA POKRYWKĄ (WEK). NIE MOŻE STAĆ SIĘ NIEBIESKI.
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo taki lubię chociaż sama jeszcze nie robiłam. Teraz tylko polski czosnek upolować ;) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdzień dobry, czy zalewa ma by gorąca czy zimna?
OdpowiedzUsuńwitam, użyłam gorącej zalewy :) Pozdrawiam!
Usuńdziękuję, pytam, bo niestety cały czosnek zrobił się niebieski.. :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmi też się czasami taki robi, to zależy od odmiany czosnku, ale w smaku jest taki sam :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić taki czosnek nie dodając papryczki?
Oczywiście
Usuń