Ilość: 12 słoiczków (200 ml)
Składniki:
- 4 wiązki czosnku (po 10 główek)
- gorczyca
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 250 ml octu
- 1,25 l wody
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Do każdego słoiczka wkładamy obrane ząbki czosnku, 2-3 ziarnka ziela angielskiego, liść laurowy oraz kilka ziarenek gorczycy.
Gotujemy zalewę z octu, wody, soli i cukru, nalewamy w słoiczki z czosnkiem, a następnie dobrze zakręcamy i pasteryzujemy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Uwielbiam marynowany czosnek, poproszę słoiczek :-)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam :) może i mnie się dostanie mały słoiczek :)).... jak tak dalej pójdzie to Gabrysia zostanie się z niczym... :))) Pozdrawiam.
Usuńha ha ha nie ma takiej opcji ;) z chęcią bym się podzieliła z Wami, ale za szybko zaczynają u mnie one znikać już przed zimą, pozdrawiam!
Usuńa jak długo pasteryzujemy słoiki ?
OdpowiedzUsuńsłoiki gotujemy około 3-5 minut :) Pozdrawiam!
UsuńNigdy takiego czosnku nie jadłam.. Jestem baardzo ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńCzosnek z tego przepisu jest wspaniały. Dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuń