Składniki:
- 1 średniej wielkości dynia hokkaido
- około 1/3 szklanki oleju
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół, wydrążyć środek oraz pokroić na kawałki (razem ze skórką). Dynię dobrze nasmarować olejem wymieszanym z ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Dynię piec w piekarniku w temp. 200 st około 25 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Kiedyś robiłam pieczoną dynię -a'la frytki, pyszne to było. Muszę dopaść dynię :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję Twój przepis, dynia wygląda smakowicie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpieczona dynia hokkaido jest moim numerem 1 wśród wszystkie, co mogłabym zjeść! w sezonie jem ją dosłownie codziennie!! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńMam jednak pytanie. Jak twarda ma być ta dynia po upieczeniu? Ja zrobiłam według przepisu w zamkniętym naczyniu i wyszła ciapkowata. Czy taka ma być?I czy skórkę się je? Jutro też chciałabym zrobić:)
OdpowiedzUsuńDynia po upieczeniu miała konsystencje duszonych ziemniaków, skóra dyni hokkaido nadaje sie do jedzenia, ale czy ją zjesz to już zależy od Twoich przeferencji :) Pozdrawiam!
Usuń