Tort ślimak

Ślimak, ślimak wystaw rogi... Ślimak może nie jest mistrzem sprintu, także w przygotowaniu, ale wsród pysznych ciast znajduje się na pierwszym miejscu

Wymiary formy: 24x28 cm

Wymiary formy na biszkopt I: 24x28 cm

Wymiary formy na biszkopt II: 36x36 cm

Składniki:

biszkopt I:
  • 5 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
biszkopt II:
  • 5 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 


masa szampańska:
  • 2 l mleka (najlepiej wiejskiego) 
  • 1 l śmietany 18% 
  • 4 żółtka 
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 g masła 
  • 5 ml aromatu rumowego 
poncz do nasączania:
  • 100 ml wódki 
  • 100 ml przegotowanej wody 
  • 5 ml aromatu rumowego 
polewa czekoladowa:
  • 1 łyżka masła twardego 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżka cukru 
  • 3 łyżki mleka 
dodatkowo:
  • 2 galaretki porzeczkowe 
  • 1 galaretka gruszkowa 



Przygotowanie:

biszkopt I:

Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz całość mieszamy. Do ciasta przekładamy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowana masłem i bułką tartą oraz pieczemy około 45 min w temp. 180 stopni. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.



biszkopt II:

Przygotowujemy w ten sam sposób co biszkopt I z tym, że pieczemy go przez około 20 minut (biszkopt nie może być spieczony). Następnie gorący biszkopt, szybko zawijamy razem ze ścierką (spodem ciasta do środka) w roladę. Tak zawinięte ciasto zostawiamy do wystygnięcia.



masa szampańska:

Na gotujące mleko wlewamy wymieszane jajka, żółtka i śmietanę. Gotujemy do powstania sera oraz studzimy. Zimny ser odsączamy przez drobne sitko. Następnie ucieramy masło z cukrem i aromatem oraz powoli dodajemy ser.



Wodę, wódkę i aromat razem mieszamy. Galaretki porzeczkowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Galaretkę gruszkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, wylewamy na talerz i odstawiamy do zastygnięcia. Wystudzony biszkopt II rozwijamy, nasączamy połową ponczu i smarujemy 1/2 masy szampańskiej, na koniec rolady (ten, który ma być zawinięty w środku) układamy paski galaretki gruszkowej. Tak przygotowane ciasto zwijamy w roladę. W biszkopcie I ścinamy i wyrównujemy górę oraz nasączamy resztą przygotowanego ponczu, następnie smarujemy pozostałą połową masy. Na koniec blatu z masą układamy dopasowana i przyciętą roladę. Resztę galaretki gruszkowej kroimy w kostkę i układamy na cieście.



Następnie wylewamy na pół zastygniętą galaretkę porzeczkową. Ciasto wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Roladę zdobimy polewą przygotowaną z rozpuszczonego na wolnym ogniu masła, cukru, kakao i mleka. 


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Jejku !!! co za wspaniały tort ślimak ,pierwszy raz taki widzę jak żyję ...cudny i z przepisu wynika ze jest bardzo smaczny .Super ciacho ....na szóstkę z +
    Pracy trochę jest ale jaki , efekt ....jestem pod wielkim wrażeniem
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz widzę takie ciacho i jestem pod ogromnym wrażeniem! Brawo!!!! Musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetne ciacho, a jak fajnie wyglada :-) gratuluję pomysłu :-) zjadłabym takiego ślimaczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Efekt końcowy jest niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na coś smacznego :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się wspaniale, cudeńko. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  7. łał! prezentuje się świetnie ! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ pomysłowo! Fantastyczny ten ślimak :) chciałabym skosztować....

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pomysł :) rewelacyjnie to wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo pomysłowe ciacho;) pozdrawiam
    http://appetiteforlife.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  11. ciacho piękne i pewnie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny tort :-) Bardzo pomysłowy :-)

    OdpowiedzUsuń