Ślimak, ślimak wystaw rogi... Ślimak może nie jest mistrzem sprintu, także w przygotowaniu, ale wsród pysznych ciast znajduje się na pierwszym miejscu
Wymiary formy: 24x28 cm
Wymiary formy na biszkopt I: 24x28 cm
Wymiary formy na biszkopt II: 36x36 cm
Składniki:
biszkopt I:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa szampańska:
- 2 l mleka (najlepiej wiejskiego)
- 1 l śmietany 18%
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 5 ml aromatu rumowego
- 100 ml wódki
- 100 ml przegotowanej wody
- 5 ml aromatu rumowego
- 1 łyżka masła twardego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżka cukru
- 3 łyżki mleka
- 2 galaretki porzeczkowe
- 1 galaretka gruszkowa
Przygotowanie:
biszkopt I:
Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz całość mieszamy. Do ciasta przekładamy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowana masłem i bułką tartą oraz pieczemy około 45 min w temp. 180 stopni. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.
biszkopt II:
Przygotowujemy w ten sam sposób co biszkopt I z tym, że pieczemy go przez około 20 minut (biszkopt nie może być spieczony). Następnie gorący biszkopt, szybko zawijamy razem ze ścierką (spodem ciasta do środka) w roladę. Tak zawinięte ciasto zostawiamy do wystygnięcia.
masa szampańska:
Na gotujące mleko wlewamy wymieszane jajka, żółtka i śmietanę. Gotujemy do powstania sera oraz studzimy. Zimny ser odsączamy przez drobne sitko. Następnie ucieramy masło z cukrem i aromatem oraz powoli dodajemy ser.
Wodę, wódkę i aromat razem mieszamy. Galaretki porzeczkowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Galaretkę gruszkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, wylewamy na talerz i odstawiamy do zastygnięcia. Wystudzony biszkopt II rozwijamy, nasączamy połową ponczu i smarujemy 1/2 masy szampańskiej, na koniec rolady (ten, który ma być zawinięty w środku) układamy paski galaretki gruszkowej. Tak przygotowane ciasto zwijamy w roladę. W biszkopcie I ścinamy i wyrównujemy górę oraz nasączamy resztą przygotowanego ponczu, następnie smarujemy pozostałą połową masy. Na koniec blatu z masą układamy dopasowana i przyciętą roladę. Resztę galaretki gruszkowej kroimy w kostkę i układamy na cieście.
Następnie wylewamy na pół zastygniętą galaretkę porzeczkową. Ciasto wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Roladę zdobimy polewą przygotowaną z rozpuszczonego na wolnym ogniu masła, cukru, kakao i mleka.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Jejku !!! co za wspaniały tort ślimak ,pierwszy raz taki widzę jak żyję ...cudny i z przepisu wynika ze jest bardzo smaczny .Super ciacho ....na szóstkę z +
OdpowiedzUsuńPracy trochę jest ale jaki , efekt ....jestem pod wielkim wrażeniem
Serdecznie pozdrawiam
Pierwszy raz widzę takie ciacho i jestem pod ogromnym wrażeniem! Brawo!!!! Musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńAle świetne ciacho, a jak fajnie wyglada :-) gratuluję pomysłu :-) zjadłabym takiego ślimaczka :-)
OdpowiedzUsuńWow! Efekt końcowy jest niesamowity :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na coś smacznego :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale, cudeńko. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńłał! prezentuje się świetnie ! Pycha!
OdpowiedzUsuńAleż pomysłowo! Fantastyczny ten ślimak :) chciałabym skosztować....
OdpowiedzUsuńAle pomysł :) rewelacyjnie to wyszło.
OdpowiedzUsuńbardzo pomysłowe ciacho;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://appetiteforlife.blog.pl/
ciacho piękne i pewnie pyszne:)
OdpowiedzUsuńŚwietny tort :-) Bardzo pomysłowy :-)
OdpowiedzUsuńAleż wspaniałości ☺
OdpowiedzUsuń