Średnica formy: 24 cm
Składniki:
- 6 gruszek
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- cukier puder
- margaryna + bułka tarta do nasmarowania blachy
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Gruszki myjemy i obieramy (można wyciągnąć gniazda nasienne), nie odcinamy ogonków. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao oraz delikatnie mieszamy. Przygotowane ciasto wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i bułką tartą. Układamy gruszki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st i pieczemy około 50 minut. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Tak przygotowane ciasto najlepiej smakuje podawane na ciepło.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z całymi gruszkami ciasto z gruszkami gruszki gruszki w cieście
Oj złapałabym za kawałek takiego ciacha. Najchętniej taki z całą gruszką :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Dawno nie widziałam tak efektownego i zarazem prostego w wykonaniu ciasta
UsuńSuper ciasto i te wystające gruszki, mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ale super gruszy, tak dumnie stoją w cieście :-) super smaczny pomysł :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńBaaardzo kuszący wypiek ^_~
OdpowiedzUsuńTak jak pisałam......Gabryś ale efektowne. :)
OdpowiedzUsuńEfekt jest rewelacyjny :) Super ciasto!
OdpowiedzUsuńpatrząc na te zdjęcia poczułam jego nieziemski zapach! To już chyba niedosyt czekolady! :) Takie ciasto trzeba przede mną chować, bo przy nim nie ma czegoś takiego jak "wystarczy" i jak "ostatni kawałek" :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy też do nas, do kuchni matki i córki,
www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com
Wygląda zniewalająco :)
OdpowiedzUsuń