Pyszne i proste w wykonaniu ciasto z aromatycznymi gruszkami
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
ciasto:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
polewa czekoladowa:
- 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 5 gruszek
- masło + bułka tarta do przygotowania formy
- karmel i wanilia do deserów
- cukier puder
Przygotowanie:
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Jajka ucieramy z cukrem na pianę. Cały czas ucierając dodajemy jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz mieszamy do połączenia składników. Przygotowane ciasto wylewamy na formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą.
Następnie układamy wcześniej przygotowane gruszki i posypujemy je karmelem i wanilią do deserów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem, a gruszki polewamy polewą (w rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao).
Następnie układamy wcześniej przygotowane gruszki i posypujemy je karmelem i wanilią do deserów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem, a gruszki polewamy polewą (w rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao).
Smacznego!
Ale apetycznie ciasto :)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie. Poproszę kawałek, właśnie piję pyszną herbatkę z malinowym sokiem, pasuje idealnie :-)
OdpowiedzUsuńŁał!!! U mnie zazwyczaj tylko murzynek z gruszkami, chętnie wypróbuję czegoś nowego, bo ciasto prezentuje się wybornie!
OdpowiedzUsuńMmm, apetyczne :)
OdpowiedzUsuńJak proste to dla mnie – jak aromatyczne to zabieram razem z przepisem, chociaż ………wolałbym z gotową blachą ciasta :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis Gabrysiu:) Nie piekłam ciasta z gruszkami.Chyba się skuszę :)) Dzięki:))
OdpowiedzUsuń