Średnica formy: 24 cm
Składniki:
ciasto:
- 200 g masła lub margaryny
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżka śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 duże jabłka
- 3 duże gruszki
- galaretka gruszkowa
- masło+bułka tarta do nasmarowania blachy
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatamy. 1/4 część ciasta owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Resztę ciasta wykładamy na formę posmarowaną masłem i bułką tartą. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem. Następnie ciasto posypujemy 1 łyżką bułki tartej. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Owoce mieszamy z 2 łyżkami bułki tartej i galaretką oraz wykładamy na ciasto. Wyciągamy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce i rozkładamy je na owocach.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto jabłkowo-gruszkowe gruszki jabłka kruche ciasto jabłkowo-gruszkowe
Kolejne rewelacyjne ciasto, super wygląda. Z pewnością jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńJabłka i gruszki to super połączenie, zawsze się sprawdza :)
OdpowiedzUsuńJabłka i gruszki w jednym cieście? Już mi smakuje :)
OdpowiedzUsuńA szybko zezarli ciacho, a było dobre :))
OdpowiedzUsuńmniam mniam pyszne ciacho
OdpowiedzUsuńpołączenie idealne ! mus być pyszotkowe :)
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com
Mmm, musiało smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńWidać, że pyszne bo szybko znikało :)))
OdpowiedzUsuńa ta galaretka sucha w proszku sie dodaje?
OdpowiedzUsuńtak, dodajemy galaretkę w proszku, pozdrawiam!
Usuńoh Gabriela, super i dziekuje, i zycze milej niedzieli! :)
OdpowiedzUsuń