Kruche ciasto jabłkowo-gruszkowe

Ciasto + jabłko + gruszka to łakomy kąsek dla każdego obżarciuszka

Średnica formy: 24 cm

Składniki:

ciasto:
  • 200 g masła lub margaryny 
  • 2 szklanki mąki 
  • 4 żółtka 
  • 2 opakowania cukru waniliowego 
  • 1 łyżka śmietany 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
dodatkowo:
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 3 duże jabłka 
  • 3 duże gruszki 
  • galaretka gruszkowa 
  • masło+bułka tarta do nasmarowania blachy 



Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatamy. 1/4 część ciasta owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Resztę ciasta wykładamy na formę posmarowaną masłem i bułką tartą. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem. Następnie ciasto posypujemy 1 łyżką bułki tartej. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Owoce mieszamy z 2 łyżkami bułki tartej i galaretką oraz wykładamy na ciasto. Wyciągamy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce i rozkładamy je na owocach.


Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. Kolejne rewelacyjne ciasto, super wygląda. Z pewnością jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka i gruszki to super połączenie, zawsze się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłka i gruszki w jednym cieście? Już mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A szybko zezarli ciacho, a było dobre :))

    OdpowiedzUsuń
  5. połączenie idealne ! mus być pyszotkowe :)
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widać, że pyszne bo szybko znikało :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. a ta galaretka sucha w proszku sie dodaje?

    OdpowiedzUsuń
  9. oh Gabriela, super i dziekuje, i zycze milej niedzieli! :)

    OdpowiedzUsuń