Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3 opakowania cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 180 g serka homogenizowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dużych winnych jabłek
- 3 łyżki bułki tartej
- margaryna + bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
Mąkę, cukier waniliowy, cukier, masło, serek homogenizowany i proszek do pieczenia zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Formę smarujemy margaryną i bułką tartą, wylepiamy jedną częścią ciasta oraz nakłuwamy widelcem. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Na ciasto dajemy bułkę tartą, a następnie jabłka.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy owoce. Tak przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st przez około 50 minut. Ciasto najlepiej smakuje ciepłe.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z jabłkami ciasto z połówkami jabłek jabłecznik jabłka kruche ciasto z jabłkami kruche ciasto z połówkami jabłek
Szybkie a genialne! Bo po co kombinować, jak można w prosty sposób mieć rozkosz podniebienia.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda.
Pozdrawiam bardzo serdecznie i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)
Super Gabrysiu, pyszne musi być to ciacho :-) z chęcią bym spróbowała, ale zapisuje sobie przepis bo samym widokiem się nie najem i nie poznam smaku :-)
OdpowiedzUsuńAle nie podano w przepisie,jaki gatunek jabłek a to ważne i czy piekarnik ,był elektryczny ,czy gazowy.To też istotne,bo w gazowym kruche piecze się w 220 st.
Usuńjabłka mają być z typu twardych i winnych, nie moga być słodkie, ciasto było pieczone w piekarniku elektrycznym, pozdrawiam!
UsuńAle to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńsmakowitości!
OdpowiedzUsuńCudowne! Mogłabym jeść codziennie! :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam mniam. jablka uwielbiam. zapisuję przepis i wykorzystuję w weekend !
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jak marzenie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSerek homogenizowany w cieście kruchym?? To nie pomyłka?
OdpowiedzUsuńto nie pomyłka ;) ciasto kruche zawsze możesz zrobić według własnego przepisu, wyjdzie na pewno równie dobre, pozdrawiam!
UsuńDobrze wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Jabłka pokroiłam na mniejsze części i musiałam dodać więcej mąki aby rozwałkować ciasto. PYCHA :) Polecam i życzę " smacznego "
OdpowiedzUsuńProsty przepis a taki ciekawy! Uwielbiam wszystko co jabłkowe, więc na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie http://mw-inspiracje.blogspot.com/
Ciasto jest super.
OdpowiedzUsuńCzy jest bez jajek?
OdpowiedzUsuńtak, ciasto jest bez jajek :) Pozdrawiam!
UsuńNa jabłecznik i wsZystkie jego odmiany najlepsze jabłka to renety złote bądź szare !Marudny jesteś Gallu Anonimie !! serek to nie pomyłka!!
OdpowiedzUsuńPo upieczeniu jeszcze ciepłe smaruje te górki z jabłek kwaśna gęsta śmietana nie jest slodkie ale dobre
OdpowiedzUsuńO wiele bardziej smakuje polane śmietaną z cukrem polane na gorący placek, polecam
OdpowiedzUsuńCzy ciasto straci na jakości jeżeli poleży troche w lodówce i nie będzie upieczone zaraz po wyrobieniu?
OdpowiedzUsuń