Doskonałe do czystego barszczu, są mniej kaloryczne i pracochłonne niż tradycyjne krokiety w panierce
Ilość: około 12 sztuk
Składniki:
ciasto:
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- ok. 2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 60 dag kiszonej kapusty
- 20 dag grzybów leśnych (mogą być mrożone lub pieczarki)
- 1 duża cebula
- liść laurowy
- pieprz mielony
- ziele angielskie
- sól
- olej
- masło
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wodę, dodajemy jajka, sól i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Powstałe ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany (w razie potrzeby dodajemy mąki lub mleka). Ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie ponownie mieszamy i smażymy naleśniki. Po usmażeniu wszystkich przykrywamy je drugim talerzem, aby zmiękły.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej drobno pocięte grzyby, doprawiamy solą, pieprzem i dalej smażymy, aż odparuje woda. W międzyczasie kiszoną kapustę płuczemy, odciskamy i drobno kroimy. Następnie gotujemy ją w małej ilości wody razem z przyprawami i podsmażonymi grzybami. Wszystko razem dusimy do miękkości (woda musi się wygotować). Powstały farsz odstawiamy do przestudzenia. Potem rozsmarowujemy go po wcześniej przygotowanych naleśnikach, które zwijamy w roladki.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej drobno pocięte grzyby, doprawiamy solą, pieprzem i dalej smażymy, aż odparuje woda. W międzyczasie kiszoną kapustę płuczemy, odciskamy i drobno kroimy. Następnie gotujemy ją w małej ilości wody razem z przyprawami i podsmażonymi grzybami. Wszystko razem dusimy do miękkości (woda musi się wygotować). Powstały farsz odstawiamy do przestudzenia. Potem rozsmarowujemy go po wcześniej przygotowanych naleśnikach, które zwijamy w roladki.
Następnie podsmażamy je na maśle z obu stron, na rumiano. Podajemy na ciepło do czystego barszczu.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasto na naleśniki ciasto naleśnikowe naleśniki naleśniki i omlety naleśniki z kapusta i grzybami
Pychota i mniej pracochłonne niż krokiety. Uwielbiam ten farsz - smak mojego dzieciństwa. Pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńPyszności :-) zaraz mi się świeta przypomniały i barszczyk :-) fajnie je odchudziłaś :-)
OdpowiedzUsuńO to to to! Przepis przyda się już niebawem. Co prawda mamy zamrożone krokiety od teściowej ale przyda się zrobić coś po swojemu na święta :)
OdpowiedzUsuńSą mniej pracochłonne niż pierogi ale równie smaczne a szczególnie odsmażane z chrupiącą skórką i posypane posiekaną natką pietruszki - uwielbiam takie klimaty :)
OdpowiedzUsuńNo tak. Te naleśniki to jakby połączenie pierogów i krokietów. Świetny pomysł. Naleśniki bardzo lubię, chętnie zrobię takie z kapustą :)
OdpowiedzUsuńCoś co ma w sobie kapustę musi smakować, coś co ma w sobie grzyby musi pachnieć nieziemsko, a coś, co się naleśnikiem zowie, musi wyglądać wspaniale :) Czyli propozycja idealna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas! :)
Mniam pycha :) czyżby zapachnialo świętami ....:)))
OdpowiedzUsuńMniej kaloryczne, mniej czasochłonne , a równie smaczne.Idealne.
OdpowiedzUsuńjakie pyszne rzeczy :) jak teraz chłodniej się robi to mam mega smaka na kapustę, przepis na pewno na dniach wypróbuję!
OdpowiedzUsuńo rany aż mi ślinka pociekła, mniam :)
OdpowiedzUsuńLubię te smaki , może masz chęć pokazać swoje umiejętności w moim konkursi ? wystarczy wysłać przepis zajrzyj koniecznie do przed ostatniego posta . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMniam, mniam wypróbuję....
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Dziękuję za przepis...
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, zrobię na święta zamiast tradycyjnych krokietów.
OdpowiedzUsuń