Ilość: 2 sztuki
Wymiary formy: 28x40 cm (można też piec w 2 keksówkach)
Składniki:
- ok. 0,5 kg mąki tortowej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki margaryny (12,5 dag) lub masła
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 5 dag drożdży
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 kg jabłek po obraniu i pokrojeniu
- ok. 5 łyżek cukru (ilość zależna od tego, jak bardzo kwaśne są jabłka)
- 3 łyżki kaszki manny lub bułki tartej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- rodzynki
Przygotowanie:
Do lekko letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i sól. Wszystko razem mieszamy, zakrywamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie margarynę lub masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia, a pozostały cukier i cukier wanilinowy ubijamy z 2 żółtkami i jednym całym jajkiem (białka pozostawiamy do posmarowania strucli). Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlewamy go do ubitych jajek, dosypujemy mąkę, dodajemy olej, roztopioną margarynę i spirytus. Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie obieramy i kroimy jabłka w drobną kostkę. Następnie dodajemy do nich wodę, cukier i cynamon. Całość gotujemy, aż z jabłek wygotuje się sok i powstanie mus (jabłka nie muszą się całkowicie rozgotować). Dodajemy do nich także rodzynki i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnych jabłek wsypujemy kaszkę i całość dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą należy rozwałkować na prostokąt i nałożyć na nie mus jabłkowy. Następnie zwijamy rolady, a końce ciasta wciskamy w środek strucla i smarujemy roztrzepanym białkiem.
W międzyczasie obieramy i kroimy jabłka w drobną kostkę. Następnie dodajemy do nich wodę, cukier i cynamon. Całość gotujemy, aż z jabłek wygotuje się sok i powstanie mus (jabłka nie muszą się całkowicie rozgotować). Dodajemy do nich także rodzynki i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnych jabłek wsypujemy kaszkę i całość dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą należy rozwałkować na prostokąt i nałożyć na nie mus jabłkowy. Następnie zwijamy rolady, a końce ciasta wciskamy w środek strucla i smarujemy roztrzepanym białkiem.
Potem obwijamy je papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywać boków i pozostawić lekki luz). Tak przygotowane strucle wkładamy jeden obok drugiego do dużej blaszki lub do dwóch keksówek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 35 minut.
Gotowe strucle posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z jabłkami jabłecznik jabłka strucla strucla drożdżowa z jabłkami strucla jabłkowa strucla z jabłkami szarlotka
Drożdżowe i jabłkowe nadzienie-świetna para:)
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszne :-) Gabrysiu podeślij kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudowanie, ale najpiękniej pewnie musiało pachnieć w całym domu i kusić, żeby jak najszybciej spróbować! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do naszej kuchni, do matki i córki. :)
www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com
Fajne prakytyczne przepisy dzieki :)
OdpowiedzUsuńTaka drożdżowa strucla w dodatku z nadzieniem z jabłek to najlepsze do porannej kawy. Kusisz mnie tym przepisem, tą struclą.... Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńMmm pychota aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńpycha! u mnie właśnie w zeszły weekend była rolada biszkoptowa z jabłkami, drożdzowa jeszcze lepsza!
OdpowiedzUsuńczy można zastąpić alkohol octem?
OdpowiedzUsuńalkohol powoduje, że ciasto będzie bardziej pulchne, jeśli nie chcesz, bądź nie masz w domu alkoholu to nic się nie dzieje, możesz podarować sobie ten składnik, ocet jako zamiennik jednak odradzam, pozdrawiam!
Usuń" Następnie zwijamy rolady, a końce ciasta wciskamy w środek strucla i smarujemy roztrzepanym białkiem."
OdpowiedzUsuńBiałkiem smarujemy tylko końce czy całą strucle ?
Białkiem smarujemy całą struclę :)
UsuńPozdawiam!
mniam mateuszjurys
OdpowiedzUsuńWitam. Czy te strucle owijamy cale papierem razem ze spodem czy tylko papier na gore ? dziekuje za odpowiedz
OdpowiedzUsuńOwijamy całe papierem, zostawiamy tylko końce otwarte :) tak jak na zdjęciu widać :) Pozdrawiam!
Usuńprzepis genialny. strucla przepyszna i jest to duza porcja!
OdpowiedzUsuńTo jest coś, co lubię :D
OdpowiedzUsuńprzepiekne te strucle;przypominaja mi czasy jak moja siostra wyszla za maz i moj szwagier popisalal sie pieczeniem strucli jaka sie je na kujawach. Dokladnie z wygladu taka sama .Jeszcze pamietam ten smak...Bedac za granica w zimowe wieczory przychodzi taka nostalgia za chwilami spedzonymi w rodzinie i chec przekazania dzieciom tych smakòw ,ktòre towarzyszyly nam bedac wszyscy razem.Ah..
OdpowiedzUsuńJestem pewna ,ze twoje wypieki tez maja wiele wspomnien,a przy tym sa taaakie dobre.
Jedno pytanie mnie kusi zanim zabiore sie do pieczenia-czy 5dag drozdzy na 0,5kg maki nie jest za duzo? Jesli nie jest to pomylka w pisaniu to pozostaje tylko wypròbowac.Dziekuje za odpowiedz.
Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie jedynie wiem,ze mi przeszkadza zapach i smak drodzy.
tak jest dobrze napisane. Możesz dać mniej drożdży, ale nie wiem czy pod wpływem wilgoci jabłek ciasto wyrośnie :)
UsuńGdybym wsadził tam masę makową, wyjdzie makowiec?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńUpiekłam, są przepyszne. Polecam przepis..
OdpowiedzUsuńA czy zamiast jabłek mogę dać kakao z cukrem i zawinąć?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńZ owocami ciasto jest wilgotne i smaczniejsze.
OdpowiedzUsuńPyszne Ale obydwie strasznie mi pekly... Co moglo byc tego przyczyna ???
OdpowiedzUsuńPolecam przepis. Strucla pachnie w całym domu...
OdpowiedzUsuńUwielbiam strucle z jabłkami...... mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńSuper przepis a co ciekawe bardzo dokladny
OdpowiedzUsuńUpiekłam struclę jest pyszna tylko nie wiem dlaczego góra odeszła mi od nadzienia i zrobiła się pusta przestrzeń
OdpowiedzUsuńCzy po przygotowaniu koncowym trzymac jeszcze strucle w formie by podrosły?
OdpowiedzUsuńRobimy tak jak w przepisie
UsuńWitam dlaczego strucle pękają co może być przyczyną?
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe zbyt krótko odpoczywało po zagnieceniu lub zbyt gwałtownie rosło podczas pieczenia
Usuń