Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana to potrawa prosta, treściwa i sycąca. Szczególnie polecam miłośnikom dań ziemniaczanych

Średnica formy: 24 cm

Składniki:
  • 6 dużych ziemniaków (1,5 kg ziemniaków np. Bryza) 
  • 2 cebule pokrojone w kostkę 
  • 2 duże jajka 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól 
  • pieprz mielony 
  • majeranek lub gałka muszkatałowa 
  • tłuszcz + bułka tarta do wysmarowania formy 



Przygotowanie:

Boczek podsmażamy na patelni, gdy wytopi się tłuszcz dorzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec wsypujemy również posiekany czosnek. Po usmażeniu odstawiamy do przestudzenia. Następnie obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (nadmiar wody odcedzamy). Dodajemy do nich jajka, mąkę (masa nie może być zbyt gęsta). Potem wsypujemy podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą foremki.



Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok.1,5 godz. (długość pieczenia zależy od użytej formy) w temp. 180-190 stopni. Pieczemy w keksówce, blaszce prostokątnej, w foremce do babki lub w naczyniu żaroodpornym. Babkę można jeść na ciepło jak i na zimno. Doskonale smakuje podawana z sosem grzybowym, czosnkowym, z kleksem gęstej śmietany lub z kefirem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda! Musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna baba, można się najeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dotąd nie piekłam, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj jak ja dwano nie jadłan baby :-) a tak bardzo lubię. Dziękuje za przypomnienie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię taką babkę. Ale dawno jej nie jadłam. Jest bardzo smaczna. Dobrze, że przypomniałaś mi o niej, bo chyba się skuszę i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy można piec z termoobiegiem ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wreszcie upiec, bardzo lubię taką babkę..

    OdpowiedzUsuń
  8. Polecam babkę ziemniaczaną z sosem grzybowym, pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślinka cieknie...mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam mniam! Taka baba to nie w kij dmuchał! Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  11. A jeszcze lepsza jest na drugi dzień pokrojona w niezbyt grube paski i odsmażona na patelni Chrupiąca i na pewno nie fit :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Postaram się uerpiec babkę ,niestety dawno już nie jadłem banki kartoflanej z boczkiem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak trzeba trzeć na wiórki czy jak na placki ziemniaczane

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziś robię dla mojego męża ja niestety nie lubię, ale mąż już nie może się doczekać kiedy mu podam na obiad.

    OdpowiedzUsuń