Doskonałe ciasto na każdą uroczystość. Efektowne w smaku - ciemna masa z dodatkiem czekolady i rodzynek, a jasna z pokrojonymi galaretkami
Wymiary formy: 36x25 cm
Składniki:
biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki (7,5 dag tortowej, 7,5 dag ziemniaczanej)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 litr mleka
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki tortowej
- 4 łyżki ziemniaczanej
- 30 dag cukru pudru
- 2 cukry wanilinowe
- 2 kostki masła po 200 g
- 2 łyżki kakao;
- 1 tabliczka czekolady + do ozdobienia
- ok. 5 dag rodzynek namoczonych w rumie lub innym alkoholu;
- 20 dag galaretek różnokolorowych w cukrze lub 2 galaretki rozpuszczone w mniejszej ilości wody
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Następnie dodajemy partiami cukier (cały czas ubijamy) i na koniec pozostałe składniki. Przygotowane ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 175 stopniach. Gdy biszkopt odstaje od brzegów formy (po ok. 40 minutach) wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, a po 10 minutach wyciągamy go i odstawiamy do wystygnięcia.
W 1/4 l mleka roztrzepujemy jajka i mąki. Pozostałe mleko z cukrami wanilinowymi zagotowujemy i powoli wlewamy do niego wcześniej przygotowaną masę. Wszystko razem mieszamy i ponownie gotujemy, aż powstanie budyń. Odstawiamy do wystygnięcia i przykrywamy, aby nie zrobił się kożuch. W międzyczasie rozcieramy masła z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń. Utartą masę dzielimy na dwie części (jedną przekładamy do osobnej miski). Do pierwszej masy dodajemy kakao i startą czekoladę na grubych oczkach tarki. Wszystko jeszcze raz ucieramy i na koniec dodajemy rodzynki. Ciemną masą smarujemy wystudzony biszkopt (możemy nasączyć go alkoholem). Następnie do pozostałej części białej masy dodajemy sok z cytryny, mieszamy i wsypujemy pokrojone w drobną kostkę galaretki. Wszystko mieszamy i wykładamy na ciemną masę.
Placek ozdabiamy startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ambasador biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto ambasador ciasto z galaretkami rodzynki
Bardzo efektowne-super!
OdpowiedzUsuńMniam ale pysznie się prezentuje, zjadłabym kawałeczek teraz :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! Znałam je, ale jeszcze nie jadłam :) Ciekawa jestem smaku, ale na pewno jest pyszne!
OdpowiedzUsuńŁał!!! Niesamowicie apetyczne ciacho!!! Zabieram przepis i kawałek ciasta ;)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, coś dla mnie – dużo i słodko – kiedy będzie można składać zamówienia?? Hm……..a może jest jakiś gotowy zestaw?
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne. Polecam!!!
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle efektownie :)
OdpowiedzUsuńEfektowne i pyszne :) zjadłabym dużą porcję :))
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru...
Fantastyczne ciasto. Znam pod tą nazwa zupełnie inne ciasto. Twoje jest wyjątkowe i pewnie wyjątkowo smakuję.
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda :) Mmmm!
OdpowiedzUsuńJakie fantastyczne kolory! Czekolada i rodzynki - to co lubię! :)
OdpowiedzUsuńzapomniałeś o jajkach do masy:(
OdpowiedzUsuńsą jajka dodane :) proszę czytać uważnie :)
UsuńW klasycznym ambasadorze do jasnego kremu dodaje się pokrojony w kostke ananas z puszki albo brzoskwinie.Galaretka to nie jest to i w dodatku sztuczne.
OdpowiedzUsuńMam ten przepis ale ciągle brak czasu żeby go zrobić
OdpowiedzUsuń👌 😱 👍🧀☕
OdpowiedzUsuńAle apetyczne ciacho, pieczemy...
OdpowiedzUsuńPiekłam, pyszne ciacho....Polecam.
OdpowiedzUsuńKuszące ciasto, musimy upiec...
OdpowiedzUsuńWszystko super, ale robię kolejny raz i znowu kremy mam zważone, dlaczego?
OdpowiedzUsuń