Kasztanki

"Zobaczcie sami świat pod stopami!
Kto mieszka w krzakach, 
Kto żuka szuka, kto do ślimaka czasem zapuka, 
Kto u biedronki kropki policzy, kto goni żabę, 
Kto w trawie krzyczy "kto to taki?" 
KASZTANIAKI!" 

Ilość: około 100 sztuk

Składniki:

ciastka:
  • 400 g śmietany 12% 
  • 1 kg mąki 
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 3 łyżeczki amoniaku 
  • 3 jaja 
  • 200 g margaryny 


polewa czekoladowa:
  • 200 g masła 
  • 6 łyżek wody 
  • 6 czubatych łyżek kakao 
  • 10 łyżek cukru 
dodatkowo:
  • powidła 
  • margaryna do wysmarowania blachy 



Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem. W rondelku rozpuszczamy margarynę. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy śmietanę, amoniak i 2 szklanki mąki. Następnie powoli wlewamy margarynę i ucieramy. Wsypujemy resztę mąki na stolnicę oraz wykładamy ciasto. Następnie zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dosypujmy mąki). Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 2 godziny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy ciastka kieliszkiem. Wycięte ciastka układamy na blaszce wysmarowanej margaryną.



Ciastka pieczemy w temp 200 st. do ładnego zarumienienia (około 15 minut). Ostygnięte ciastka sklejamy do siebie powidłami. Około 20 ciastek zostawiamy do pokruszenia. W rondelku rozpuszczamy masło, wodę, kakao i cukier. Posklejane ciastka obtaczamy w przygotowanej polewie czekoladowej oraz w pokruszonych ciastkach. 



Kasztanki pozostawiamy do stygnięcia. Są pracochłonne, ale warto je zrobić, bo ich smakiem można się delektować cały tydzień. Widok kasztanków wywołuje apetyt, który można porównać z dziecięcym szałem zbierania kasztanów.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Imponująco wygląda ta pełna blacha:))) I pomyśleć,że nigdy tego nie jadłam:) Trzeba spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super te kasztanki. Porywam przepis i z chęcią takie zrobię :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super nazwa! :) Przepis oczywiście również zapisałam. :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze maleństwa :) zjadłabym kilka!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczna i niezwykle pomysłowa propozycja!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam po prostu ślinotok na sam ich widok :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie świetne ciasteczka! Jak będę miał cały dzień wolnego, to na pewno je zrobię ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, ale pyszności. Jestem pod wrażeniem. Przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm... genialne!!! Poproszę takie kurierem jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wyglądają! I świetny pomysł na ciacha. :)
    Pozdrawiam,
    Dafne
    http://bezglutenowi.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń