Pyszny pasztet z leśnymi grzybami i aromatycznymi przyprawami. Dla smakoszy tradycyjnego smaku, którzy mają dość sklepowych wędlin
Ilość: 2 foremki 24x10 cm i 3 słoiczki (320 g)
Składniki:
Przygotowanie:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 70 dag podgardla wieprzowego lub innego tłustego mięsa
- 20 dag wątroby wieprzowej
- ok. 5 dag suszonych grzybów leśnych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerstwe bułki
- 3 duże jajka
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- ziela angielskiego
- jałowca
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka majeranku
- tłuszcz i bułka tarta do foremki
Przygotowanie:
Pokrojone na mniejsze kawałki mięso i podgardle wkładamy do garnka. Dodajemy do niego marchewkę, pietruszkę, seler, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i zalewamy zimną wodą (tylko tyle, aby przykryć mięso). Wszystko solimy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie podsmażamy pokrojoną cebulę i wątrobę (nie powinna być krwista, ale też niezbyt zrumieniona). Natomiast suszone grzyby zalewamy gorącą wodą na ok. 30 min i gotujemy je na małym ogniu do miękkości, odcedzamy, studzimy i drobno kroimy.
Następnie ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy z garnka, a wywar przecedzamy i namaczamy w nim czerstwe bułki. Potem wystudzone mięso, warzywa, wątrobę z cebulą oraz czosnek i bułki mielimy 2-krotnie. Do zmielonej masy dodajemy jajka, grzyby, majeranek, gałkę muszkatołową, pieprz, (ewentualnie dosalamy). Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy zwilżonymi dłońmi do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką foremek (wierzch można posypać kminkiem). Pozostałą masę przekładamy do słoiczków.
Następnie ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy z garnka, a wywar przecedzamy i namaczamy w nim czerstwe bułki. Potem wystudzone mięso, warzywa, wątrobę z cebulą oraz czosnek i bułki mielimy 2-krotnie. Do zmielonej masy dodajemy jajka, grzyby, majeranek, gałkę muszkatołową, pieprz, (ewentualnie dosalamy). Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy zwilżonymi dłońmi do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką foremek (wierzch można posypać kminkiem). Pozostałą masę przekładamy do słoiczków.
Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 1/2 godziny (wówczas można dłużej przechować niż pasztet zapiekany). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180-190 st. ok. 1 godz. (po upieczeniu pasztet musi odstawać od brzegów formy). Zimny pasztet kroimy w plastry i podajemy go z dodatkiem chrzanu, ćwikły lub żurawiny.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowa wędlina domowy pasztet pasztet pasztet wieprzowy z grzybami pasztet z grzybami przekąski
Bardzo podoba mi się Twój pasztet:) Z chęcią wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowe pasztety :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!!! :) Aż mi się zachciało takiego smaku i zapachu teraz u siebie w domu! Cudnie wygląda.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńGorąco pozdrawiam!
Uwielbiam takie pasztety i mięska różne własnego wypieku...
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis , w najbliższym czasie wypróbuję
OdpowiedzUsuńCiekawy prrzepis, super pomysł z pasteryzacją :)
OdpowiedzUsuńJa też chętnie wypróbuje :) uwielbiam pasztety, i nienawidzę stwierdzenia, że są dobre tylko na święta... Dla mnie są dobre na co dzień a możliwości i urozmaiceń w tym temacie jest naprawdę dużo. Mogę też polecić mój pasztet z gęsich wątróbek na moim blogu. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda! Pewnie jest bardzo smaczny!! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pasztet! :)
OdpowiedzUsuńPasztecik palce lizać...
OdpowiedzUsuńSuper przepis... pasztet pierwsza klasa.....Polecam.
OdpowiedzUsuńRobiłam z tego przepisu, wszystkim bardzo smakował. Rodzinka prosiła o przepis...
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny pasztet, muszę zrobić. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń