Ilość: 10 porcji
Składniki:
- 1 perliczka
- około 700 g surowego boczku
- 2 małe jabłka winne
- 5 ząbków czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Perliczkę dobrze myjemy. Dzielimy na 10 porcji (z podrobów, szyji i mniejszej część skrzydełek można ugotować rosół). Czosnek drobno siekamy lub wyciskamy przez praskę i mieszamy z solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Następnie nacieramy kawałki perliczki wymieszanymi przyprawami.
Boczek kroimy na 10 cienkich plastrów (można lekko rozbić, aby nie były za grube). Owijamy w boczek po porcjowaną perliczkę (aby boczek się nie rozwijał można związać mięso nitką lub spiąć wykałaczką) i układamy w naczynia żaroodpornym. Po między mięso wkładamy dobrze umyte i pokrojone na ósemki jabłka. Perliczkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i pieczemy pod folią aluminiową około 2 godz. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię, aby mięso się ładne zarumieniło i przypiekło.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
boczek drób mięsne obiad perliczka perliczka pieczona z jabłkami perliczka z boczkiem pieczona perliczka pieczona perliczka z boczkiem
Jakie apetyczne kąski mięsa. :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowitości ;)
OdpowiedzUsuńO, perliczki nigdy nie jadłam i widzę, że to strata która należy czym prędzej nadrobić!:).
OdpowiedzUsuńTwoje danie wygląda obłędnie!
Genialne danie. Fantastycznie przygotowałaś i smakowicie podałaś. Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńKonkretne danie :)
OdpowiedzUsuńPerliczka wg. tego przepisu jest po prostu pyszna. Robiłam.
OdpowiedzUsuń