Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 30 dag świeżych grzybów np. borowików, podgrzybków lub mrożonych
- 15 dag startego żółtego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy do niej odgotowane, wystudzone i pokrojone grzyby. Wszystko solimy, pieprzymy i dalej smażymy, aż odparuje woda. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy do nich starty ser i wszystko dokładnie mieszamy.
W międzyczasie długim, ostrym nożem robimy w schabie otwór, do którego upychamy wcześniej przygotowany farsz . Końce schabu można też spiąć wykałaczkami, aby nie wypadło nadzienie. Następnie mięso nacieramy solą, przyprawami i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Potem na rozgrzanym oleju podsmażamy schab ze wszystkich stron i przekładamy go do brytfanki razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Całość podlewamy tłuszczem ze smażenia mięsa oraz odrobiną wody. Pieczemy w piekarniku, pod przykryciem ok. 1,5 godz. w temp. 170 st. Często pieczeń polewamy powstałym sosem. Pod koniec duszenia, schab odkrywamy i zwiększamy temp. pieczenia do 190 st., aby mięso się zarumieniło. Schab kroimy po wystudzeniu.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowa wędlina przekąski schab schab faszerowany schab faszerowany grzybami i serem żółtym schab nadziewany
Świetny schabik :-) super na kanapki oraz jako danie, można podać z sosem pieczarkowym :-) super propozycja :-)
OdpowiedzUsuńtaki schabik chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńbardzo często gości w domu :)
Schab rewelacja – ale muszę się poskarżyć – mimo że na G+ stanąłem pierwszy w kolejce to mimo wszystko dokładki nie było. Tak się traktuje swoich fanów :( dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńO Gabryś jaka piękna sztuka mięsa. :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite miesko
OdpowiedzUsuńPycha schabik, zapisuję przepis. Dziękuję i pozdrawiam....
OdpowiedzUsuń