Wymiary formy: 28x40 cm
Składniki:
spód:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 kostki margaryny (125g)
- 3 łyżki śmietany (12 lub 18%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki maku
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki orzechów mielonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- rodzynki
- aromat migdałowy (9 ml)
masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego w maszynce do mięsa)
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła (200g)
- 5 jajek
- 1 budyń wanilinowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kaszki manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- rodzynki
- skórka z cytryny
- sok z cytryny według uznania
- 3 łyżki wrzącej wody lub mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100g margaryny lub masła
Przygotowanie:
Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki wyścielonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Spód wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 15 min. Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia odcedzamy i mielimy go dwukrotnie w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy do niego ubite jajka z cukrem, bułkę tartą, proszek do pieczenia, miód, orzechy, rodzynki i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na wcześniej podpieczony spód.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, budyń, kaszkę mannę, proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Gdy masa będzie gładka powoli dodajemy również ubite białka ze szczyptą soli, rodzynki, sok i skórkę z cytryny. Powstałą masę serową przekładamy na wcześniej przygotowaną masę makową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. ok 1 godz. Gdyby wierzch zaczął się szybko rumienić, można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier (kolejność rozpuszczania składników jest ważna, aby się nie zważyły i nie rozwarstwiły). Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy je. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy, by powstała gładka polewa. Lekko studzimy i oblewamy placek. Upieczone i wystudzone ciasto oblewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
arabeska Boże Narodzenie ciasta ciasta na święta ciasto arabeska ciasto makowo-serowe ciasto sernik ciasto z makiem mak makowiec ser sernik
Jak mi czas pozwoli,to zrobię wg. Twojego przepisu.Zapisuję i dziękuję:))
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńczy prowadzisz kawiarnie w której można kupić kawałeczek haha?
Wesołych Świąt!
Joanna http://bit.ly/1Hesh8T
Ale to musi być pyszne ciacho :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!!!!
OdpowiedzUsuńFajne ciacho! :D
OdpowiedzUsuńPycha :D robię podobny, jest mmm przepyszny. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię duo, ale w moim domu tylko ja jadam, a więc piekę bardzo rzadko.
OdpowiedzUsuńSer i mak to połączenia idealne! aż tak, że Wigilijne kluski z makiem robimy również z dodatkiem twarożku ;)
OdpowiedzUsuńCiasto a dokładnie jego warstwy świetnie się prezentują :D U nas na blogu również makowiec, ale tym razem wegański, więc ser niestety nie tym razem :/
Super połączenie. :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam już o tym cieście, ale nigdy sama nie robiłam.
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńI ta nazwa - urzekająca :)
mmm pyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis,ciasto udało się i wszystkim bardzo smakowało :)
OdpowiedzUsuńCzy można za miast maku gotową masę makowa z puszki ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, może być masa z puszki :) Pozdrawiam!
UsuńBardzo dobre ciasto, super puszyste. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/
Nic ciekawego u Ciebie nie zobaczylam
UsuńPyszny sero- makowiec :)
OdpowiedzUsuńOdpisałam i będę robić na święta a ile wcześniej można upiec to ciasto
OdpowiedzUsuń2-3 dni :)
UsuńWitam, czy można wykorzystać do ciasta ser twarogowy do ciast, taki z wiaderka? Czy wtedy pomijamy któreś składniki?
OdpowiedzUsuńoczywiście, ale ser musi być dobrej jakości. Może się okazać, że trzeba będzie dodać jeden budyń więcej lub więcej kaszy manny, zależy od jego konsystencji
Usuńczy mak wykladamy zaraz oo podpieczeniu ciasta czy czekamy az troche wystygnie?
OdpowiedzUsuńmożna zaraz po upieczeniu
UsuńSuper przepis, dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, jedno z moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńWitam, czy można użyć maku mielonego - pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtak, ale już maku nie mielimy ponownie
UsuńWitam a na jaką blachę rozmiar?
OdpowiedzUsuń28x40 cm
Usuń