Ilość: około 20 sztuk
Składniki:
- 3 opakowania herbatników (3 x 100g)
- 1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 2 łyżki płatków migdałowych + do obtaczania kuleczek
- kilka kropel aromatu rumowego
- 1 kieliszek rumu (jeżeli nie mamy można ten składnik pominąć)
Przygotowanie:
Herbatniki wsypujemy do miski i za pomocą tłuczka, malaksera lub ręką bardzo drobno kruszymy. Następnie kolejno dodajemy do nich pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy na jednolitą masę.
Formujemy małe kulki o średnicy ok. 3 cm i obtaczamy w pokruszonych płatkach migdałowych. Trufelki odstawiamy do lodówki na ok. 6 godz., aby stwardniały.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bakalie deser bakaliowy deser czekoladowy desery trufelki trufelki bakaliowe trufelki czekoladowe
Wspaniały deserek i przekąska :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Super pomysł, Zapisuję do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńŚwietne słodkości :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńO tak, trufelki to pyszność nad pyszności, my łasychu lubimy takie słodkości:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Muszą być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPyszne trufelki :)
OdpowiedzUsuńBardzo apeyczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Super słodka przekąska.
OdpowiedzUsuńWspaniałe trufelki, bardzo apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńNa takie trufle nie trzeba mnie namawiać :) zabieram jedną.
OdpowiedzUsuń