Smaczne kacze udka pokryte chrupiącymi ziarnami słonecznika i płatkami jęczmiennymi to idealna propozycja na danie obiadowe
Składniki:
- 4 kacze udka
- majeranek
- pieprz ziołowy
- sól
- ziarna łuskanego słonecznika
- płatki jęczmienne (ewentualnie płatki owsiane)
- pieprz i sól
- 2 jajka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Udka myjemy i nacieramy majerankiem, pieprzem ziołowym i solą. Odstawiamy na kilka godzin, najlepiej całą noc. Potem udka pieczemy pod przykryciem w temp. 190 st. przez około 1 godz. (tyle ile ważą udka, tyle czasu pieczemy). Ostygnięte kacze udka panierujemy w jajku roztrzepanymi z pieprzem i solą, a następnie w wymieszanych ziarnach słonecznika z płatkami jęczmiennymi (na 2 łyżki płatków jęczmiennych 1 łyżka ziaren łuskanego słonecznika).
Tak przygotowane kacze smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
drób kacze udka kaczka mięsne obiad płatki jęczmienne ziarna słonecznika
ciekawy pomysł na panierkę:)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentują! Musiały być pyszne. Zrobię na Święta ;)
OdpowiedzUsuńSuper, też nieustannie poszukuję zdrowszych zamienników panierki. :) Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :) kacze udka jadłam tylko raz, są pyszne! muszę spróbować kiedyś Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuńNo proszę jakie fajne danie powstało, super pomysł :-)
OdpowiedzUsuńAle pyszna panierka i całość oczywiście :)
OdpowiedzUsuńdanie super,muszę sama wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMimo, że jest rano i jestem po śniadanku, to z miłą chęcią zjadłabym takie mięsko! Wygląda przepięknie :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja.
OdpowiedzUsuń