Banalnie prosty przepis na soczyste kacze udka. Dodatek suszonych śliwek nadaje daniu odrobinę słodyczy, a przypraw doskonały aromat i smak
Składniki:
- 2 kacze udka
- ok. 10 suszonych śliwek wcześniej namoczonych w białym lub czerwonym wytrawnym winie
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- pieprz czarny mielony i ziołowy
- ostra papryka
- sól
Przygotowanie:
Udka nacieramy solą, pieprzami, ostrą papryką i wkładamy do miseczki. Następnie obkładamy je pokrojoną w krążki cebulą i czosnkiem. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 2 godz. a najlepiej na całą noc. Suszone śliwki zalewamy wytrawnym winem na ok. 1 godz. przed pieczeniem. Potem obsmażamy udka z obu stron na rumiano i przekładamy je do brytfanki.
Dolewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i doprawiamy solą. Całość dusimy na małym ogniu, ok. 1 godz. pod przykryciem (mięso powinno być miękkie jednak nie do końca ugotowane). Po tym czasie dodajemy śliwki i dalej dusimy bez pokrywki, aż mięso będzie bardzo miękkie (ok. 20 minut), a woda się zredukuje i powstanie sos. Danie podajemy z ryżem lub ziemniakami z ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
drób kacze udka kacze udka z suszonymi śliwkami kaczka mięsne suszone sliwki udka z kaczki
Bardzo lubię mięso z dodatkiem owoców, smakuje znakomicie. :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna i pyszna propozycja na danie :-)
OdpowiedzUsuńGabrysiu, świetna z ciebie kuchareczka. Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńAle smakowitość! Z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńA jednak udało nam się sprowokować do wyczarowania! :)
OdpowiedzUsuńCudna propozycja! Bardzo apetyczna.
Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń