Krężałki biłgorajskie

Kapusta kiszona inaczej to rarytas z okolic Biłgoraja oraz znakomity dodatek do obiadu

Składniki:

  • 3-4 małe główki kapusty (takie niewyrośnięte)
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • sól



Przygotowanie:

Główki kapusty obgotowujemy w osolonej wodzie. Główki nie mogą się rozgotować, lepiej żeby zostały twardsze. Odcedzamy, studzimy i kroimy je na ćwiartki (w zależności od wielkości główki, można pokroić na więcej kawałków, a jak są bardzo małe można zostawić całe kapustki). Następnie kawałki kapustek układamy w garnku i zasypujemy kminkiem.



Zalewamy ostygniętą, zagotowaną oraz lekko posolona wodą. Tak przygotowaną kapustę przykrywamy i odstawiamy w ciepłym miejscu w kuchni. Krężałki są gotowe do jedzenia już po 3 dniach.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

24 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy sposób na kapustę :) muszę koniecznie wypróbować...
    ...tylko ,, zasypujemy koprem,, czy kminkiem ;) pozdrawiam mikołajkowo :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Błąd się wkradł :) dziękuje za uwagę :) Zasypujemy kminkiem :)

      Usuń
  2. A tu mnie zaciekawiłaś, nie znam tego dania. Jestem ciekawa jak smakuje :-) pozdrawiam Mikołajkowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie, warto spróbować.Pozdrawiam mikołajkowo!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znałam takiego przepisu, ale widziałam gdzieś kiszona kapustę w główkach. Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No no, to może być dobre, ale czy można czymś innym zastąpić kminek ? albo nasiona kopru ? NIE ZNOSZĘ ICH , moja rodzina od pokoleń również ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem jakimi innymi nasionami można zastąpic kminek albo koper. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. >Zalewamy ostygniętą, zagotowaną oraz lekko posolona wodą.


    Tak dla upewnienia się, chodzi o wodę, w której wcześniej kapusta była obgotowana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, gotujemy nową wodę i solimy :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  7. Uwielbiam kapustę pod każdą postacią, ten przepis bardzo ińteresujący, chętńie skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak byłam mała babcia kisiła kapustę w beczce. Gdzieniegdzie w szatkowaną kapuchę wciskała małe główeczki całej..myślisz, że smakują podobnie? bo taką mini kiszoną kapustkę uwielbiałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ale smak kapusty robionej przeze mnie jest inny, niż tej w wersji Twojej babci :) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Sprobujcie zrobić takie krezalki z czosnkiem i czerwonym burakiem,ja znam ten smak,sa pycha

    OdpowiedzUsuń
  10. Intryguje mnie ten przepis :) wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  11. Polecam,,,,, Ja dodaję jeszcze czosnek i kilka plasterków chrzanu. Proponuję kminek zemleć w młynku. Ale to dla tych którym kminek nie smakuje. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Koniecznie ząbek (lub trzy!) czosnku do kiszenia! Poprawia smak.Babcia dodawała nawet trochę kopru, tak jak do koszenia ogórków. Pyszne :-) wspaniały smak dzieciństwa. właśnie dziś wyjmuję ze słoja pierwszą porcję :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tez nie znałam. Jutro nastawię dla wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawy przepis, koniecznie do spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  15. Skąd masz ten przepis? Pochodzisz z okolic Biłgoraja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jestem z pod Biłgoraja

      Usuń
    2. Ja też ibardzo dobrze pamiętam ten smak z dawnych lat

      Usuń
  16. Ja kisze z buraczkami w plastrach buraczki gotowane i dużo czosnku

    OdpowiedzUsuń