Makowiec z bakaliami

Wilgotny i puszysty makowiec oblany białą czekoladą i obsypany wiórkami kokosowymi przypominającymi pierzynkę śniegową

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 500 g maku
  • 250 g masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy, migdały lub inne)
  • aromat rumowy lub waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
polewa:
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka w proszku
dodatkowo:
  • wiórki kokosowe



Przygotowanie:

Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem (1 cm wyżej) i gotujemy 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i mielimy dwukrotnie. (Dla leniwych albo z braku czasu można wykorzystać gotowy mak z bakaliami z puszki, wtedy dodatkowo dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i o połowę mniej bakalii.) Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie z margaryną. Dodajmy mak, budyń, aromat i mieszamy. Sparzone bakalie dodajemy do masy i mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z makiem.

 


Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Makowiec pieczemy około 1 godz. w temp. 190 st.

 


Masło, mleko i cukier rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Gorącą polewę wylewamy na makowiec i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Kawałek bakaliowego makowca może zrekompensować nam brak wigilijnej kutii.

 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. wilgotne ciasta to moje ulubione! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makowiec super, tylko te bakalie bym wyrzucił :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne ciacho, wglada pysznie :-) Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super połączenie murzynka i bakalii. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał! Jak zwykle u Ciebie same smakołyki! Porywam kawałek, a w zamian zostawiam kawałek makowca na ucieranym cieście ;)
    Wesołych, pogodnych i smakowitych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno bardzo smaczny :) Jeśli ktoś ma jeszcze czas i za mało wypieków z makiem to może szybko przygotować takie smaczne ciasto, bo składniki są podstawowe jak na święta ;)
    Zapraszamy do nas na kostkę piernikową :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Makowiec na święta musi być obowiązkowo:)
    Życzę spokojnych i wesołych świąt w rodzinnym gronie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kuchenne Preludium30 grudnia 2014 09:18

    Świetny pomysł na makowca, jeszcze takiego nie widziałam, koniecznie muszę wypróbować! Dziękuję za podanie linka, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smakowicie i z pewnością tak smakuje:) Ja tylko zamiast aromatu waniliowego lub rumowego dodałabym migdałowy, bo tak zawsze się robi u nas w domu, a polałabym go polewą z gorzkiej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a co z proszkiem do pieczenia brak

    OdpowiedzUsuń