Wilgotny i puszysty makowiec oblany białą czekoladą i obsypany wiórkami kokosowymi przypominającymi pierzynkę śniegową
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 500 g maku
- 250 g masła
- 1 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 1/2 szklanki posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy, migdały lub inne)
- aromat rumowy lub waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
- 50 g masła
- 2 łyżki mleka
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mleka w proszku
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem (1 cm wyżej) i gotujemy 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i mielimy dwukrotnie. (Dla leniwych albo z braku czasu można wykorzystać gotowy mak z bakaliami z puszki, wtedy dodatkowo dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i o połowę mniej bakalii.) Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie z margaryną. Dodajmy mak, budyń, aromat i mieszamy. Sparzone bakalie dodajemy do masy i mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z makiem.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Makowiec pieczemy około 1 godz. w temp. 190 st.
Masło, mleko i cukier rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Gorącą polewę wylewamy na makowiec i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Kawałek bakaliowego makowca może zrekompensować nam brak wigilijnej kutii.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bakalie Boże Narodzenie ciasta ciasto makowe ciasto z makiem mak makowiec makowiec z bakaliami
wilgotne ciasta to moje ulubione! :)
OdpowiedzUsuńMakowiec super, tylko te bakalie bym wyrzucił :P
OdpowiedzUsuńAle fajne ciacho, wglada pysznie :-) Wesołych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie murzynka i bakalii. Pycha.
OdpowiedzUsuńŁał! Jak zwykle u Ciebie same smakołyki! Porywam kawałek, a w zamian zostawiam kawałek makowca na ucieranym cieście ;)
OdpowiedzUsuńWesołych, pogodnych i smakowitych Świąt!
Na pewno bardzo smaczny :) Jeśli ktoś ma jeszcze czas i za mało wypieków z makiem to może szybko przygotować takie smaczne ciasto, bo składniki są podstawowe jak na święta ;)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas na kostkę piernikową :D
Makowiec na święta musi być obowiązkowo:)
OdpowiedzUsuńŻyczę spokojnych i wesołych świąt w rodzinnym gronie:)
Świetny pomysł na makowca, jeszcze takiego nie widziałam, koniecznie muszę wypróbować! Dziękuję za podanie linka, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie i z pewnością tak smakuje:) Ja tylko zamiast aromatu waniliowego lub rumowego dodałabym migdałowy, bo tak zawsze się robi u nas w domu, a polałabym go polewą z gorzkiej czekolady :)
OdpowiedzUsuńa co z proszkiem do pieczenia brak
OdpowiedzUsuńProszku się nie dodaje
Usuń