Składniki:
farsz:
- 40 dag grzybów leśnych mrożonych (prawdziwki, podgrzybki), w sezonie dajemy świeże grzyby
- 1 duża cebula
- 1 czerstwa bułka
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz mielony
- sól
- olej do smażenia
- 50 dag mąki tortowej+ do podsypania na stolnicy
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- ok. 1 szklanka gorącej wody
Przygotowanie:
Rozmrożone grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Następnie całość podsmażamy do miękkości, aż odparuje woda. W międzyczasie moczymy w mleku lub w wodzie bułkę. Przestudzone grzyby mielimy wraz z odciśniętą bułką. Do farszu dodajemy także bułkę tartą, pieprz i sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy i szklanką wyciskamy kółka. Na każdy krążek nakładamy nadzienie, składamy na pół i sklejamy pieroga.
Powstałe pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Delikatnie mieszamy i po wypłynięciu na wierzch wyciągamy je łyżką cedzakową. Pierogi z grzybami leśnymi są doskonałe do barszczu, można je także podsmażyć na rumiano.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie grzyby leśne mączne i makarony pierogi pierogi na święta pierogi z grzybami pierogi z grzybami leśnymi pierożki
Ach te pierożki mmm PYCHOTA :D Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWow ,pycha!.
OdpowiedzUsuńPierogi są zawsze dobre i mile widziane na stole. :)
OdpowiedzUsuńU mnie będzie pierogowo jeszcze w tym tygodniu. :))
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio robiłam pierożki :-) grzybów osobiście nie lubię ale pieczarki owszem :-) pozdrawiam Gabrysiu :-)
OdpowiedzUsuńGrzyby są bardzo aromatyczne :) pierogi muszą być bardzo dobre ;)
OdpowiedzUsuńKochani, nie wierzcie tym grzybom!!! dużo w nich szatanów stąd taki kuszący wygląd...:D ;)
OdpowiedzUsuńAleż pięknie pachną:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :)
OdpowiedzUsuń