Marynowane śledzie z cebulą to doskonała baza do wielu przekąsek i sałatek ze śledziami w roli głównej
Ilość: słoik 1l
Składniki:
- 80 dag śledzi solonych bez głów (około 2 sztuki)
- 2 średnie cebule
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki octu 10% (można dać mniej)
- 1/4 szklanki cukru
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- ziela angielskiego
- garść gorczycy
Przygotowanie:
Śledzie czyścimy, obcinamy płetwy i kroimy w dzwonka. Następnie zalewamy zimną wodą w misce i odstawiamy na około 1 godz. (zależy jak bardzo są słone). Jeżeli jest taka potrzeba to zmieniamy wodę. W międzyczasie zagotowujemy wodę z przyprawami i cukrem. Następnie wlewamy ocet, wrzucamy pokrojoną cebulę w krążki i ponownie całość doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Potem w słoju układamy na przemian wymoczone śledzie i cebulę. Zalewamy zimną marynatą, zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni w chłodne miejsce. Doskonale smakują bez dodatków lub polane śmietaną. Stanowią bazę do różnego rodzaju sałatek.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie dania wigilijne ryba ryby śledzie śledzie na święta śledzie w occie śledzie w zalewie octowej
Taki domowy śledzik w occie to pyszności! :)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka leci :) tak lubię śledzie :))
OdpowiedzUsuńa właśnie zastanawiałam się nad przepisem na takie śledzie:)
OdpowiedzUsuńObowiązkowo na Święta! :)
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka lubi rybki w każdej postaci. Śledziki na święta obowiązkowo, Twoje wyglądają apetycznie. Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńMoja mama robi podobne śledzie, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńMój tato robi podobne i są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńObżarciuszku, a ile to jest 'garść' gdyby chciał wyrazić w układzie miar SI??? :D Twoja, amoja garść to różne garście, gwarantuję...:D pozdrawiam...:)
OdpowiedzUsuńdodaj łyżkę gorczycy i będzię okej :) pozdrawiam!
Usuńzastosuję się do Twojej rady mając nadzieję, że nie będę miał z powodu ilości zgagi...:D
UsuńPyszne :) Nabrałam chęci na takie śledziki :)
OdpowiedzUsuńtakie śledziki robi moja mama nie tylko na święta, ale smakują przez cały rok:)
OdpowiedzUsuńTaka robota jeszcze przede mną, ale dam radę !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)
Ale będą pyszne! :)
OdpowiedzUsuńo jezu.. uwielbiam śledzie! Kradnę słoik !
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie z sosem tatarskim!
OdpowiedzUsuńMój tata wiele by dał za taki słoik ;)
OdpowiedzUsuńMój tata też:) pyszne śledziki:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam niedawno przepisu na takie śledzie, z chęcią wypróbuję:0
OdpowiedzUsuńMinęło sporo czasu kiedy ostatnio jadłam śledzie... a wręcz przepadam za nimi :) w tym roku może się jednak skuszę na kawałeczek :D
OdpowiedzUsuńMoje ulubione śledzie, wyglądają mega apetycznie.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Zapisuję dzięki....
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać sledzie w słoiku w zalewie ? 😘😘
OdpowiedzUsuńciężko mi powiedzieć, bo u nas znikają po kilku dniach
Usuń