Dobry pomysł na prosty i smaczny obiad. Zwykła kaszanka podana w nietypowy sposób, może skusić niejednego, wybrednego smakosza
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 2 kaszanki z kaszy jęczmiennej lub gryczanej (ok. 40 dag)
- 4 średnie cebule białe lub czerwone (łagodniejsze)
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz,
- tłuszcz do smażenia (według uznania: olej, masło, smalec)
- 5 średnich ziemniaków
- papryka konserwowa
- przyprawy: słodka papryka, zioła prowansalskie lub przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie:
Cebule obieramy i odcinamy wierzchy. Umieszczamy je na ok. 10 minut we wrzącej wodzie (nie gotujemy). Po tym czasie cebule wyjmujemy i odstawiamy w chłodne miejsce lub studzimy w zimnej wodzie. Następnie ostrożnie wydrążamy środki, pozostawiając jedną lub dwie warstwy miąższu (zależy od grubości warstw), które posłużą jako miseczki do zapiekania. Wydrążone środki drobno siekamy, solimy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie zdejmujemy osłonki z kaszanki, i dodajemy ją do przesmażonej cebuli. Wszystko mieszamy, doprawiamy majerankiem, pieprzem, ewentualnie solą. Farszem napełniamy cebulowe miseczki. Następnie obieramy ziemniaki i surowe kroimy w talarki. Umieszczamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce z piekarnika. Potem solimy, posypujemy je ziołami i słodką papryką. Obok ziemniaków układamy także faszerowane cebule.
Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) i wszystko zapiekamy ok. 15-20 minut. Danie serwujemy z papryką konserwową lub surówkami warzywnymi.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula cebula nadziewana kaszanką faszerowana cebula kaszanka obiad
O mamo...pyszności:) kolejne zadanie do wykonania:)
OdpowiedzUsuńBadzo ciekawy przepis, lubię czasami zjeść kaszankę, ale w takiej formie jeszcze jej nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysl. Kaszanka i cebula razem sa idealne ale w takiej postaci dodatkowo piekne ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda ekstra. Cebuli w ten sposób jeszcze nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł! Lubię faszerowane warzywa! :)
OdpowiedzUsuńOsobiście nie przepadam, ale często robię dla męża. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kaszankę, muszę ją tak przyrządzić ;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście świetny patent - muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńAle pyszności i do tego pięknie podane...
OdpowiedzUsuń