Pyszny przekładaniec z masy budyniowej, kajmakowej i warstwy bezowej. Teściowa zawsze na Święta piecze to ciasto, które w smaku nie ma sobie równych. U nas w rodzinie jest królem stołu wśród świątecznych wypieków
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
warstwa bezowa:
- 5 białek (żółtka pozostawiamy do masy budyniowej)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g orzechów włoskich drobno pokrojonych
- szczypta soli
- 5 żółtek
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 kostka masła (200 g)
- 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej 500 g)
- orzechy włoskie do dekoracji
- ewentualnie polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i wymieszany proszek do pieczenia z mąką i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 st. Po wystudzeniu, placek przecinamy na dwie równe części. Następnie robimy warstwę bezową. Z białek i soli ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy. Powstałą masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok.45 minut w 160 st. (powinno się lekko zarumienić). Biszkopt i bezę najlepiej upiec dzień wcześniej.
W 3/4 szklance mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy powstałą zawiesinę z mąki i żółtek. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie ucieramy masło, dodajemy do niego po łyżce wystudzonej masy budyniowej i dalej ucieramy. Na 1 połowę biszkoptu wykładamy 2/3 utartej masy budyniowej. Przykrywamy ją upieczoną warstwą bezową. Następnie bezę smarujemy masą kajmakową.
Układamy na niej 2 połowę biszkoptu. Biszkopt pokrywamy pozostałą masą budyniową. Tak powstały placek można oblać polewą czekoladową i posypać pociętymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
20 ciast batonik beza biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto batonik ciasto snickers ciasto snikers masa budyniowa masa kajmakowa orzechy orzechy włoskie snikers warstwa bezowa
Wygląda OBŁĘDNIE! A ta beza... rewelacja. :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest PRZEPYSZNE :D Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWszystko co orzechowe, karmelowe a do tego polane czekoladą jest naszym numerem jeden xD
OdpowiedzUsuńKiedyś (z ok 5 lat temu) jadłyśmy pierwszy raz ciasto snikers, które było bajeczne ale wyglądało zupełnie inaczej niż te ;) Mimo wszystko Twoje ciacho urzekło nas równie mocno (niestety tylko z wyglądu :( ).
Mmm wygląda megapysznie! Takie bogactwo smaków
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, smakuje z pewnościa także ale kto ma tyle cierpliwości by tak długo się z tym bawić? No i jeszcze jedna zasadnicza dla mnie sprawa- łączny koszt trochę zniechęca
OdpowiedzUsuńCierpliwość trzeba mieć, ale efekt jest bardzo smaczny i warto poświęcić chwilę czsu na takie ciacho :) a jeżeli chodzi o koszt to raz na jakiś czas można sobie pozwolić :) pozdrawiam!
UsuńCiacho wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńMniam ale pyszności!!
OdpowiedzUsuńJakie pyszności dzisiaj u Ciebie. Wpraszam się na duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny widok i smak zapewne wyborny😊
OdpowiedzUsuńBajecznie musiały się ze sobą komponować te wszystkie warstwy :)
OdpowiedzUsuńznam, jadłam, kocham, polecam !!!!!! UWAGA cholernie pyszne, uwaga na brzuchy ;p
OdpowiedzUsuńCiasto obłednie pyszne..jestem doświadczoną "piekaczką" (hi! hi!)pod względem ciast..pieke różne ciasta..ale najwiecej satysf.sprawiaja mi te skomplikowane. Lubie placki z kajmakiem orzechami i czekoladą, ktoś pisał że dużo czasu trzeba na to ciacho poświęcic..ja mówię warto. Ja poświęce..ciasto wjedzie na mój stół świąteczny..i wiem ze bedzie pyszne.
OdpowiedzUsuńrewelacja,polecam!
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne!!!! :-) :-) :-) jak się dobrze zorganizuje pracę to wcale nie jest takie czasochłonne jak by się mogło wydawać :-) poleeeecam!
OdpowiedzUsuńWiesiek...obledne ciasta,tyje na sam widok.Brawo Ty!
OdpowiedzUsuńUpiekłam ,jest pyszne choć troche pracochłonne.
OdpowiedzUsuńCiacho jest rewelacyjne,mąż wniebowzięty.... :D Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńSuper przepis!! Ciasto wyszło megaaaa przepyszne! Polecam :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie wiemy, będziemy go robić z Dziubutkiem moim kochanym.
OdpowiedzUsuńCiacho zapewne jest obłędne w smaku. Wygląda rewelacyjnie !
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto, jest mega smaczne.
OdpowiedzUsuńAle przepyszne ciacho, robimy... Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńnie ponczujemy?
OdpowiedzUsuńNie ponczujemy, ciasto jest wystarczająco wilgotne.....
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ten przekładaniec, pieczemy....
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast na święta....pycha
OdpowiedzUsuńWygląda super, napewno też tak smakuje.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto, mógłbym jeść je codziennie.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda znakomicie.
OdpowiedzUsuńPiekę to ciasto na Boże Narodzenie i na Wielkanoc pychota !!!!!
OdpowiedzUsuńPolecam upiec 2 blachy bo 1 to za mało !!! Bardzo bardzo pyszne 😋😋😋😋😋
😘😘😘😘
U mnie ta warstwa bezowa wychodzi dość twarda i nie wygląda jak na zdjęciu ale po złozeniu w całość jest pysznie :-)
OdpowiedzUsuńZDJĘCIA MNIE SKUSIŁY. ZROBIŁAM. TO BYŁO NIEBO W GĘBIE. WSZYSCY SIĘ ZAJADALI, NAWET SĄSIADKA. POLECAM.
OdpowiedzUsuń